В Италия се върви към отмяна на държавното финансиране на партиите. Снимка: архив Reuters
fallback

Италианското правителство одобри проектозакон, предвиждащ окончателното премахване на държавното финансиране на политическите партии, предадоха световните агенции, като цитираха съобщение на кабинета.

Първоначално от 2014 г. финансирането ще бъде поетапно редуцирано. То ще бъде окончателно елиминирано през 2017 г. Сега партиите получават субсидии в зависимост от представянето им на изборите. Според проекта на закона през 2014 г. те ще получават 60 процента от досегашните субсидии, през 2015 г. – 50 процента, а през 2016 г. - 40 процента, но в случай че законът бъде приет от парламента до края на тази година.

Когато отпадне държавното финансиране, партиите ще могат да получават дарения от граждани. Когато даренията са за суми от 50 до 5000 евро, гражданите ще се ползват от данъчни облекчения върху доходите в размер на 52 процента от дарената сума. Когато дарението е между 5001 евро и 20 000 евро обаче, облекчението спада на 26 процента от дарената сума.

Политическите партии в Италия не се зарадваха от решението. Представители на Народ на свободата посочиха, че когато законът влезе в сила, ще трябва да бъдат уволнени 200 партийни служители. Демократическата партия спомена за 180 съкратени служители.

Само партията на комика Бепе Грило "Движение 5 звезди" одобри предложението, за което настояваше по време на предизборната си кампания.

В Италия държавата отделя на партиите сума, съответстваща на 1,52 евро на гражданин. Във Франция сумата е 2,45 евро, в Испания 2,84 евро, а в Германия - 5,64 евро на гражданин, припомнят депутати от италианската Демократическа партия.

До проектозакона за премахване на държавното финансиране се стигна след скандали, свързани с неправомерно харчене на държавните субсидии за пищни партита, скъпи ресторанти и луксозни бижута, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 10 години

Това е гласувано защото народа в Италия се опомни и вкара в парламента повече депутати като хората на Бепе Грило които са категорично против глобализацията и властта на световната финансова олигархия. В България още няма разбиране по тези въпроси, при нас основният проблем е "да не се изложим пред запада".

29

АТАКА

преди 10 години

Със или без субсидия от държавата,партиите са си зависими и в услуга на мафията.Цялата система е сбъркана.Обществото не се нуждае от партии а от личности,можещи и кадърни.Всички ръководни постове трябва да се заемат от хора способни и достойни,а не според партийната им принадлежност...

28

Българин

преди 10 години

Теоретично звучи много добре. Но реално - не е толкова хубаво. Ако държавате НЕ финансира партиите, то кой ще го прави? Аз или някой от вас ли? По-скоро залагам на мафиотските структури, пардон, "дарителите". И ако това е у нас, разликата ще е , че тогава партиите ще са още по-зависими от мафията, отколкото са сега. Подкрепяям намаление на финансирането, пък след някой друг век, току виж човечеството еволюира, моралът се възвърне, и дай Боже, ще премахнем изцяло субсидията.

fallback