Кристин Лагард. Снимка: Reuters

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард получи статут "наблюдаван" свидетел в рамките на разследването за действията й като финансов министър през 2007-2008 година, съобщи телевизия Bulgaria ON AIR. „Наблюдаваният” свидетел е специфичен статут в съдебната система на Франция, при който срещу лицето няма повдигнати обвинения, но се смята, че то има някаква връзка с престъплението.

Новината дойде след като в продължение на два дни Лагард даваше показания в съда в рамките на разследване за изплащането на 400 милиона евро обезщетение от френската държава на бизнесмена Бернар Тапи. Твърди се, че това е станало през 2008 година, когато Лагард беше финансов министър. Директорът на МВФ заяви, че не е изненадана от решението на съда.

„Показанията ми позволиха да бъде даден отговор на съмненията, които бяха повдигнати относно моите решения. Статутът на наблюдаван свидетел не е изненада за мен, защото винаги съм действала в интерес на държавата и в съгласие със закона. Сега мога да се върна във Вашингтон и да продължа работата си за МВФ”, заяви самата Лагард

Макар засега срещу бившият френски финансов министър да няма обвинения, това е втори пореден скандал  с шеф на МВФ. Предишният ръководител Доминик Строс-Кан, също от Франция, подаде оставка заради секс скандал в Ню Йорк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase