Великобритания се изправя пред ново поколение ислямски екстремисти. Снимка: Reuters
fallback

Терористичните нападения, извършени по случаен принцип, винаги са били най големият проблем за британското контраразузнаване МИ5, посочва в заглавие лондонският вестник "Дейли телеграф". В публикация за вчерашното жестоко убийство на войник край казарма в Лондон вестникът констатира, че Великобритания се изправя пред ново поколение ислямски екстремисти, които на практика не могат да бъдат разкрити предварително.

"Дейли телеграф" признава, че след атентатите в столицата на 7 юли 2005 г., отнели живота на 52-ма души, британската полиция и службите за сигурност са имали неколкократно успешни акции срещу терористи. Но е налице постоянната заплаха от терористи, действащи като вълци единаци, наричани "Найк терористи" заради рекламното лого на компанията за спортни артикули - "Просто го направи" (Just Do It).

Oще по темата

Снощи МИ5 спешно започна да разследва убийците от Улуич и да проучва архивите си, за да установи дали знае кои са те и дали са попадали под радарите на властите. Но естеството на новата заплаха е, че тези атаки идват отникъде, без мрежа или очевиден заговор, така че МИ5 или полицията да могат да ги предотвратяват, констатира вестникът.

През 2005 г. Рошанара Чудри бе намерена за виновна в опит за убийство на депутата Стивън Тимс при нападение с нож в избирателния му окръг. Установено, че нападателката сама се е радикализирала. По-рано тази година група терористи от
Бирмингам за малко не успяха (поради собствена некомпетентност) да атакува митинг на Английската лига за защита. Те пристигнали късно на набелязания митинг и били спрени от пътен полицай в кола без застраховка, а в колата били намерени ножове, огнестрелни оръжия и самоделни бомби, припомня "Дейли телеграф".

Заплахата от възникване на терористи единаци във Великобритания е нараснала драматично с появата на проповедника Ануар ал Аулаки. Неговите проповеди на английски език, разпространявани по интернет, насърчават последователите му да извършват навсякъде всякакви нападения под мотото "Просто го направи". Аулаки бе убит през 2010 г., но влиянието му още е налице и почти всеки фанатик, осъден за терористичен заговор в Обединеното кралство, е бил вдъхновяван от него. Миналата година генералният директор на МИ5 Джонатан Евънс предупреди, че една от най-големите заплахи за Великобритания идва от "самотни актьори", припомня "Дейли телеграф".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Божо

преди 10 години

До 9667Догане, комунизмът, ислямизмът, националсоциализмът са удобни за политически шмекери, които си играят с живота на неграмотните си последователи !!!! НЕ МОЖЕ В ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК ДА ЖИВЕЕШ КАТО СКОТ И ДА ОБВИНЯВАШ АМЕРИКА, А НЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ГАДНИ ЛИДЕРЧЕТА, КОМУНИТИ, ИСЛЯМИСТИ , НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ !!!! НЕВЕЖЕСТВОТО И МИЗЕРИЯТА СА ЖЕЛАНИ ОТ ГНУСНИТЕ ЛИДЕРЧЕТА - ИСЛЯМИСТИ , КОМУНИСТИ, НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ, ЦИОНИСТИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ *** !!!

45

Анонимен

преди 10 години

Великобритания под постоянназаплаха от "Найк терористи"-- ДА ВНИМАВАТ С "ПУМА" ТЕРОРИСТИТЕ ОНИЯ СА СВИРЕПЙ КАНИБАЛЙ ТЪНТА-МЪНТА НЯМА колкото до войника съжалявам рискове на професията са това!!!

44

9667

преди 10 години

56 - Както вече казах, лага-лугите, дето ми ги преповтаряш съм ги чувал многократно. Ако за всеки убит "предполагаем" терорист в Афганистан се падат по 78 убити невинни (статистиката е на Human Rights), това си е чиста форма на тероризъм, плюс това - форма на държавен тероризъм! А не знам каква форма на мозъчна контузия някой може да е преживял, за да нарича пащунеца, който спи в неговата си къща, в неговото си село, в неговата си държава, убит от самолет, дошъл от другия край на света терорист!

fallback