Хомофобията и трансфобията са накърняване на човешкото достойнство, заяви Вивиан Рединг. Снимка: архив, Reuters

Видни политици от Европейския съюз призоваха днес да бъдат предприети още мерки срещу нетолерантността и насилието към сексуалните малцинства, предаде ДПА.

"Хомофобията и трансфобията са накърняване на човешкото достойнство и са несъвместими с ценностите и принципите, на които се основава ЕС", каза еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг на конференция в Хага.

В своето изказване италианският президент Джорджо Наполитано заяви, че борбата с хомофобията и нейното заклеймяване трябва да бъдат част от "решителните и непрестанни усилия не само на институциите, но и на обществото като цяло".

Още по темата
В разпространен вчера доклад на европейския клон на Международното дружество на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) се констатира, че Италия е втора по нарушения на правата на хомосексуалистите. По този повод Наполитано заяви, че дискриминацията и атаките срещу хора заради сексуалната им ориентация не може да бъдат толерирани. Той изрази особено безпокойство от тормоза срещу хомосексуалисти в училищата в Италия, където напоследък имаше няколко самоубийства на ученици гейове.

Италия е една от малкото европейски страни, в която браковете и гражданското съжителство между хомосексуалисти не са легализирани.

Днес е Международен ден срещу хомофобията и трансфобията, който Холандия отбеляза с домакинството си на първата европейска конференция на тази тема, посочва ДПА. В Хага са се събрали министри от 11 страни, включително Великобритания, Полша и Холандия, които призоваха участниците в конференцията да действат по-активно срещу дискриминацията на хомосексуалисти, като заявиха, че ЕС трябва да играе ръководна роля в тази борба.

Проявата в Хага съвпадна с обнародването на доклад на европейската Агенция за основните права. Анкета сред над 93 хиляди лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални от 27-те страни на ЕС и бъдещия член Хърватия установява, че през последните 12 месеца 47 на сто от тях са били дискриминирани или тормозени заради сексуалната си ориентация. Холандия е страната с най-ниско ниво на дискриминация (30 на сто), а "водачи" в листата с над 60 процента са Хърватия, Румъния и Литва, твърди базираната във Виена агенция на ЕС.

Данни от доклада й сочат, че една четвърт от респондентите споделят, че са били атакувани физически или заплашвани през последните пет години, а 80 на сто от тях заявяват, че не са подали жалба в полицията, което мнозина обясняват с това, че не са били убедени, че има смисъл.

Според констатациите на доклада на Агенцията за основните права се посочва още, че в страни като Литва, Италия или България политиците най-често използват публично обидни думи по адрес на сексуалните малцинства. В тези държави нивата на възприятията за дискриминация спрямо хомосексуалистите са над средното, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase