Снимка: архив, Reuters

Бившият президент на Франция Никола Саркози и съпругата му Карла Бруни-Саркози обсипали с подаръци американския президент Барак Обама и неговото семейство, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Държавния департамент на САЩ.

През 2011 г. Саркози подарили на Обама предмети за над 41 хиляди долара. Подаръците варирали в широк диапазон - от пътни чанти през кристали до сапуни и парфюми. Най-скъпият дар от Саркози за Обама била голяма черна чанта за голф за 7750 долара.

Щедростта на бившия френски президент вероятно се обяснява с  факта, че през 2011 г. страната му бе домакин на срещата на Г-8.

Най-скъпият единичен комплект подаръци за представител на американските власти през 2011 г. обаче получил тогавашният председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Майкъл Мълън. Той получил накуп от емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах произведения на изкуството, ръчни часовници и електроника на обща стойност 29 450 долара.

Най-необичайният подарък за представител на американските власти през 2011 г. вероятно е бил за заместник-директора на ЦРУ  Майкъл Морел. Той получил от чуждестранен лидер, чиято самоличност остава в тайна, сребърно наргиле за 1500 долара.

Тогавашният държавен секретар Хилари Клинтън се сдобила с няколко скъпи вещи за по няколко хиляди долара.
Най-разточителната от тях било изумрудено и диамантено колие на стойност 7834 долара, получено от първата дама на Замбия.

Държавният департамент на САЩ следи подаръците за представители на властите, получени от чуждестранни лидери. Той публикува съответен годишен отчет, често с една или две години закъснение поради бавното обработване на данните.

Най-новата статистика, за 2011 г., бе представена вчера.По-голямата част от подаръците за представители на американските власти обикновено биват предавани на Националния архив на САЩ.

Съгласно националното законодателство получателите  трябва да заплатят получените веща по изчислената им цена на държавата, за да ги задържат, предаде БТА.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase