Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Как се залавят извършители на бомбени атентати? Историята сочи, че може да отнеме часове или години, а успехът зависи от късмет, синхронизация и добра работа на полицията.

Преследването на бомбаджиите от Бостън приключи успешно миналата седмица след зрелищна акция. Само три дни след като бомбите се взривиха на Бостънския маратон полицията успя да открои двамата братя от тълпата, присъстваща на маратона, и да ги идентифицира като Джохар и Тамерлан Царнаеви.

В петък сутринта Тамерлан беше вече мъртъв, а целият град и някои от предградията бяха заобиколени и блокирани от полиция и военни. В петък вечерта Джохар беше  арестуван.

Разследващите бяха подпомогнати от стотици часове видео материали, от показанията на една от пострадалите и от няколко местни и национални медии.

Когато говорим за бомба, създадена по такъв начин, няма формула, по която можеш да откриеш виновниците. В някои случаи заподозрените се задържат веднага, в други – след години.

„Голяма част от всичко е просто късмет“, споделя Марк Сейджман, автор на книгата „Да разберем терористичните мрежи“.

Ето и списък с някои заловени атентатори и как се е стигнало до задържането им:

Мохамед Саламех, атаките над Световния търговски център през 1993 г.

Ислямистки терористи атакуват Световния търговски център през 1993 г. с камион бомба, убиват 6 души и раняват стотици.

След атентата разследващите намират парченце от регистрационната табела на камиона. Това ги отвежда до фирма, която предлага под наем возила, а след това и до Саламех.

Атентаторът се съгласил да отиде във фирмата, откъдето му казали, че трябва да проведе рутинна среща с човек, с когото да поговори за превенция на кражби на коли под наем. Този човек обаче се оказал агент на ФБР.

Според Сейджман успешното завършване на разследването се дължи на добрата полицейска работа и голямата доза късмет.

Пейрик Макфлойн и Денис Кинсела: бомбите в Уорингтън, Великобритания

Малко преди полунощ на 26 февруари 1993 г. членовете на ИРА Макфлойн и Кинсела поставят експлозиви в сграда в Уорингтън, Англия.

Взривът предизвикал огромен пожар. Извършителите пък отпрашили от мястото на престъплението с крадена кола.

Полицаите започнали да ги преследват, избухнала престрелка между двете коли. По-малко от два часа след експлозията двамата са заловени, а поне още един човек е успял да напусне незабелязано колата.

Тед Качински: бомби по пощата

Теодор Качински е възпитаник на Харвард, но това не му пречи, започвайки от 1978 г., да изпрати 16 пакета бомби за следващите 17 години. Убива трима и ранява дузина.

През годините ФБР подозира няколко души, но така и не успява да завърши случая. През 1995 година обаче бомбаджията сам се издава, опитвайки се да публикува манифест, написан от самия него, на страниците на няколко национални ежедневника.

С помощта на "Вашингтон поуст" ФБР арестува Качински през април 1996 г.

Ерик Рудолф: Атланта 1996 г.

Рудолф е известен с това, че взривява олимпийския павилион на игрите в Атланта през 1996 г., но никога не стига до съд за това си престъпление. Всъщност не се и налага, защото по-късно е осъден за взривове в клиники за аборти и гей бар. Именно след това си признава и за олимпийския павилион.

След взрив в клиника за аборти в Бирмингам свидетел проследява Рудолф. На Дърмейн Хюс му направило впечатление, че след взрива всички бягат в една посока, а само един човек тича в друга. Хюс решава да проследи този човек – качва се на колата и кара бавно зад вървящия пеша Рудолф.

Младото момче е студент в местния колеж и е чернокож. По някое време решава да позвъни от уличен телефон в полицията, но местните хора не му дават ред и невярващо го отпращат.

Докато пристигне полицията и провери случая, Рудолф се усеща и успява да избяга.

Той е заловен чак през 2003 г., след като бил забелязан да се храни от кофа за боклук.

Тимъти Маквей, бомбата от Оклахома

През 1995 г. огромна експлозия в гараж убива 168 души. Малко по-късно полицаят Чарли Хенсън спира за проверка колата на човек, който е без шофьорска книжка.

Полицаят си мислел, че това ще е просто рутинна проверка. При проверката обаче той установил, че Маквей притежава незаконен пистолет и го отвежда в ареста, все още мислейки си, че това е отделен инцидент и няма нищо общо с взрива.

В това време разследващите намерили книжката на Маквей в камиона, от който избухнал взривът.

Дейвид Коупланд: бомбите в Лондон

В рамките на 13 дни през април 1999 г. Коупланд залага три бомби в три края на Лондон. Последната от тях, заложена в гей клуб, убива трима. Общо ранените са стотици.

Първият взрив е на 17 април. Коупланд е заподозрян по снимки от британска медия и образът му е разпространен.

Той е познат от колеги, но вече е твърде късно, защото третата бомба е заложена. Умират бременна жена и още двама души.

Полицията обгражда апартамента му, а Коупланд си признава още с отварянето на вратата.

(BBC)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase