Снимка: БТА

Десетки хиляди унгарци се включиха в протестно шествие срещу засилващия се антисемитизъм в страната им, която през май ще бъде домакин на пленарна сесия на Световния еврейски конгрес, предаде Ройтерс.

Годишният "Поход на живите", който почита паметта на жертвите на Холокоста и обикновено събира няколко хиляди участници, този път привлече много по-големи тълпи, пише БТА. Десетки хиляди, развяващи знамена на Израел и Европейския съюз, тръгнаха от площад близо до парламента на река Дунав.

"Днес тук има много повече хора, откогато и да било преди, но това означава, че има и голяма беда ," заяви пред множеството главният организатор на събитието Габор Гордон. "Расизъм, антисемитизъм /.../ трябва да спрем това, докато още можем."

За 21 април бе планиран и митинг на крайно дясна асоциация на мотоциклетисти. Но по нареждане на премиера Виктор Орбан вътрешният министър забрани проявата в деня, в който Унгария си спомня гибелта на над 500 000 унгарски евреи в нацистки концлагери по време на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase