Барак Обама. Снимка: БТА

ФБР разследва взривовете в Бостън като "терористичен акт", но виновникът все още не е известен, заяви американският президент Барак Обама, предаде Ройтерс.

Той призова американците да бъдат бдителни и да съобщават за подозрителни действия. Все още не разполагаме с мотивите за престъплението, добави Обама.

Нямаме представа за мотива и няма индикации кой може да е поставил и задействал взривните устройства, каза президентът, заклеймявайки това "гнусно и малодушно деяние".

Всеки път, когато се използват бомби срещу невинни граждани, това е терористичен акт. Това, което още не знаем, е кой е извършил нападението и защо, дали то е планирано и осъществено от терористична организация - чуждестранна или местна - или е дело на злонамерено лице, каза Обама.

Ще е нужно време да проследим всяка улика и да разберем какво се е случило, но ще установим това. Ще намерим онзи, който причини страдание на гражданите ни и ще го изправим пред правосъдието. Знаем и още нещо: че американският народ отказва да бъде тероризиран, добави Обама.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл също окачестви днес като жесток акт на терор бомбените атентати на маратона в Бостън.

Хейгъл подчерта, че всяко използване на взривни устройства е явен терористичен акт и обеща, че в хода на разследването ще бъде установено дали извършителите са чужденци или американци.

По думите на шефа на Пентагона властите още не знаят кой е отговорен за атентатите и защо за мишена е било подбрано спортното състезание в понеделник, предаде АП.

ФБР се зарече, че ще стигне до края на света в проследяването на извършителите, предаде ДПА. Агентът от бюрото Ричард Делорие, който оглавява разследването на терористичната атака, отказа да коментира кои са евентуалните заподозрени и дали става дума за вътрешен или външен тероризъм.

Още по темата
 Той обаче каза, че разследването ще надхвърли рамките на Бостън в търсенето на улики, включително в чужбина. "Ще стигнем до края на света, за да идентифицираме лицето или лицата, отговорни за това отвратително престъпление и ще направим всичко по силите ни да ги изправим пред правосъдието", заяви Делорие.

Само две бомби са избухнали в Бостън вчера и не са открити други неизбухнали взривни устройства, заяви днес губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик. На пресконференция в Бостън той уточни, че са загинали трима души, включително осемгодишно момче, а над 170 са ранени от двете експлозии, станали край финалната линия на Бостънския маратон. Седемнайсет от ранените са в критично състояние.

Специалният агент, натоварен с разследването на взривовете Ричард Делорие, заяви, че властите нямат сведения за допълнителни заплахи и че разследващите проверяват няколко версии, предаде БТА.

Президентът нареди американският флаг над Белия дом да бъде наполовина спуснат в памет на жертвите и да остане така до 20 април. Дотогава ще са спуснати наполовина знамената над американските учреждения и институции, на военни бази и кораби, както и в посолствата и дипломатическите мисии на САЩ в чужбина.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase