Общ преглед
Зловещият затвор "Гуантанамо" е разположен в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба.

Мястото е пригодено през 2002 г. за задържане на политически затворници от войната в Афганистан, а по-късно - и от войната в Ирак.

Първите солидни постройки обаче са построени едва през май 2012 г.

Хиляди военни контролират земята от 2-те страни на южната част на Гуантанамския залив и не позволяват достъп на града до морето. Територията е ползвана под наем с договор от 23 февруари 1903 г. срещу наем от 4085 долара годишно, изплащани всяка година с чек.

Фидел Кастро е приел само веднъж такъв чек (през 1959 г. - 1-та год. от неговото управление). Настоящото кубинско правителство смята присъствието на американците в Гуантанамо за нелегална окупация на този регион.

Участъците за задържане в затвора се поделят на 3 лагера: Лагер „Делта“, Лагер „Игуана“ и Лагер „Екс-Рей“, последните 2 от които са затворени.

Затворът е на стойност 54 млн. долара. В него са задържани стотици заподозрени в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември 2001 г. от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен.

Преди 11 юли 2006 г. САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война.

Срещу условията в затвора са се провеждали множество протести и немалко организации са алармирали за нечовешките условия в него. На задържаните в "Гуантанамо" е отказвана правна помощ, a разпитите се провеждат с мъчения - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода в продължение на месеци и дори години.

Голяма част от затворниците не могат да бъдат съдени поради липса на доказателства, но не могат да бъдат и освободени, защото биха могли да се върнат на бойното поле, а никой не иска да поема политическата отговорност да ги обяви за безопасни.

"Гуантанамо е не само символ на злоупотреби и на лошо отношение, той е символ на накърняване на международните принципи за правата на човека. Този символ продължава да съществува и днес, тъй като в Гуантанамо все още има затворници, задържани за неопределено време и на произволен принцип, без срещу тях да са повдигнати обвинения или да се водят дела", зяви преди време експертът от "Амнести интернешънъл" Роб Фриър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар