Южнокорейски войници стоят на пост в демитализираната зона. Снимка: Ройтерс

Най-малко една балистична ракета на източното крайбрежие на Корейска народнодемократична република (КНДР) е приведена в стартово положение на мобилната си установка за изстрелване, съобщи днес в Токио говорител на министерството на отбраната на Япония, позовавайки се на данни от космическото разузнаване.

Режимът в КНДР "се намира в пълна изолация както никога досега", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю, публикувано днес в японския в. "Йомиури", предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата

"НАТО смята ядрените опити и изстрелванията на балистични ракети от Северна Корея за заплаха за мира и сигурността на цялата международна общност", изтъква Расмусен.

По повод на укрепването на позицията на Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион Расмусен посочва, че НАТО "абсолютно не гледа на Китай като на пряка заплаха". "Ние сме изключително заинтересувани в развитието на конкретен диалог с КНР", добавя шефът на Алианса.

Расмусен ще пристигне на официално четиридневно посещение в Токио на 13 април. Преди това той ще посети Сеул, където ще има няколко срещи на високо равнище, включително с президентката Пак Гън-хе, допълва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase