37,5% от сумите в негарантираните депозити в Bank of Cyprus вече бяха конвертирани. Снимка: архив, Reuters

Притежателите на негарантирани депозити в най-голямата кредитна институция в Кипър Bank of Cyprus няма да могат да получат 60% от средствата си най-малко до септември, съобщи РИА Новости, като се позова на съобщение на Централната банка на страната от понеделник вечер.

22,5% от депозитите от над 100 000 евро, които според европейското законодателство не са гарантирани, ще бъдат замразени, докато бъде подготвен доклад за оценка на активите на Bank of Cyprus, се посочва в съобщението на централната банка. Той ще бъде готов през юли, като в рамките на 90 дни след представянето му ще бъде решено дали тези средства ще бъдат прехвърлени в акционерния капитал на банката.

Още по темата

37,5% от сумите в негарантираните депозити вече бяха конвертирани във вече обезценени от финансовия крах акции на банката. Останалите 40% пък бяха „временно замразени“ за поддържане на ликвидността, обясняват от централната банка.

Към настоящия момент от временно замразените средства е освободена едва една четвърт, след като бе предприето постепенно разхлабване на драконовските мерки за контрол върху движението на капитали на острова. Това означава, че вложителите с депозити над 100 000 евро могат да се разпореждат с едва 10% от средствата по сметките си.

Кипър извършва оздравяване на банковата си система, срещу което трябва да получи спасителна финансова помощ на стойност 10 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Решението за преструктуриране на банките за сметка на вложителите в тях с негарантирани депозити, собствениците на акции и облигации бе взето през март от Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), след като кипърският парламент се противопостави решително на идеята за еднократен данък върху всички депозити в банковата система на страната.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase