Снимка: БТА

Уебсайтът "Уикилийкс" обяви, че днес ще публикува 1,7 милиона документа, отнасящи се до външната политика на САЩ в периода 1973-1976 г., предаде ИТАР-ТАСС.

В този период определяща роля в оформянето на американската външна политика е играл Хенри Кисинджър, който беше съветник на Белия дом по националната сигурност и държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, пише БТА.

Според "Уикилийкс" документите отразяват курса на американската дипломация и отношенията на САЩ с други страни по света. В новата база данни, наречена от уебсайта "Обществена библиотека на дипломацията на САЩ", има докладни записки на американски посолства, разузнавателни сведения, преписки на Конгреса, свързани с външната политика.

Повечето от тези материали са били засекретени, но сега поверителният им статут е отпаднал и те се намират в открити американски архиви. Времето, за което се отнасят документите, е един от най-напрегнатите и противоречиви периоди от Студената война.

През 1973 г. в Чили е извършен държавен преврат срещу президента социалист Салвадор Алиенде под ръководството на генерал Аугусто Пиночет. Известно е, че дипломати и сътрудници на специалните служби на САЩ са поддържали връзки с кръгове, готвещи се да завземат властта. Мнозина западни публицисти и историци обвиняват американското правителство и лично Кисинджър за участие в преврата в Чили. Средата на 70-те години е също така времето на политиката на"разведряване" и намаляване на напрежението между САЩ и СССР.

Новата база данни е била подготвена под ръководството на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж през изминалата година, включително по времето на неговото пребиваване в еквадорското посолство във Великобритания, където той се укрива от юни миналата година, за да избегне екстрадиция в Швеция във връзка с подозрения за сексуални престъпления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase