Жером Каюзак.Снимка: БТА

Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак, който е в центъра на политически скандал заради своя офшорна сметка, се е опитал да прехвърли в Швейцария 15 милиона евро, съобщишвейцарската телевизия Ер Те Ес, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Според данни на телевизията става дума за 2009 година, когато Каюзак е бил още депутат. Намиращ се в Женева фонд, към който френският политик се обърнал тогава, му отказал заради опасения от възникване на скандал в отношенията с Франция, пише БТА.

В края на 2012 година в медиите изтече информация, че самият министър, една от чиито задачи бе да открива "сиви схеми" за укриване на данъци, имал банкова сметка в Швейцария.

В резултат на това Каюзак бе принуден да подаде оставка, а на 2 април официално му бяха предявени обвинения в укриване на данъци. Политикът призна, че е имал недекларирана сметка зад граница през последните двайсет години. В коя точно банка е държал спестяванията си Каюзак не каза, но вече е известно, че първоначално това е била швейцарската Ю Би Ес (UBS), и след това през 2010 година - една от банките в Сингапур."Разпоредих всички средства в пълен размер да бъдат преведени по банковата ми сметка в Париж", заяви бившият министър на бюджета. Той увери, че става дума за 600 000 евро.

За сумата от 15 милиона е съобщил френският сайт Медиапар, който разкри и аферата "Каюзак", допълва АФП.60 процента от французите искат президентът Оланд да извърши промени в правителството след скандала с Каюзак, сочи ново допитване до общественото мнение, поместено в седмичника "Журнал дьо диманш" и цитирано от Ройтерс. 42 процента от настояващите за ремонт на кабинета са посочили, че традиционно гласуват за левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase