Ким Чен Ун. Снимка: БТА
fallback

Северна Корея се е погрижила да скрие всички следи от ядреното оръжие, което изпита през февруари тази година. По този начин страната подхранва съмнението, че е използвала нов модел бомба със силно обогатен уран, пише в. "Вашингтон пост".

Изданието се позовава на анонимни американски представители и оръжейни експерти. Те посочват, че ефектите от експлозията от 12 март са "били впечатляващо ограничени и че в атмосферата са се озовали малко радиоактивни следи", пише БТА.

Oще по темата

Американското правителство очакваше този опит и наблюдаваше внимателно Северна Корея, в частност следеше за радиоактивните емисии в атмосферата, за да установи какъв е съставът на ядреното оръжие, посочва изданието.

Но в дните, последвали взрива, американските датчици, както и тези на южнокорейските им партньори, не са успели да уловят обичайните следи от радиоактивен газ в нито една от 120-те станции за наблюдение, разположени близо до мястото, на което Северна Корея прави ядрените си опити. Японски самолет е успял да регистрира краткотрайно увеличение на радиоактивния изотоп ксенон 133, но това не е било сметнато за достатъчно доказателство.

Предполага се, че в първите си два ядрени опита Северна Корея е използвала несъмнено плутоний, с който страната разполага от доста време. Но ако сега действително Пхенян е успял да произведе уранова бомба, това ще означава, че страната е белязала напредък, като е използвала изобилието си от уранови ресурси и нова технология за обогатяването на урана.

Бомба с високообогатен уран ще увеличи още повече притесненията относно сътрудничеството между Северна Корея и Иран, твърди вестникът. Миналата година Иран подписа споразумения за сътрудничество в областта на науката и технологиите със Северна Корея. Иран също разработва технологии за обогатяване на уран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

26

преди 11 години

Северна Корея са велики.

21

муспи

преди 11 години

Прикрили са следите, че са гръмнали всичкия си тротил. Но ако САЩ ги унищожат и то само с помръдване на малкото си пръстче, какво ще спечелят? Евреите воюват само за плячка.

20

Така

преди 11 години

Какви изводи правим? Или САЩ лъжат, за да имат повод за пропагандна и друга атака, или констатираме за пореден път мощта на народната власт, дори и в условия на пълна изолация.

fallback