Руснаците смятат, че богатство се добива само чрез корупция, кражби от държавата или някакви привилегии. Снимка: архив, Reuters

Жителите на Русия искат властта да се очисти от имотни хора, пише в. "Комерсант", който помества данни от проучване на центъра "Левада".

В представите на 77 процента от анкетираните богатството си остава нещо "неприлично", дори "престъпно" - особено щом става дума за богати депутати и чиновници. 82 на сто настояват за имуществен ценз на представителите на властта – включително, за да знаят държавните служители "в какви условия живеят обикновените хора". Според хората в страната човек може да се сдобие с едра собственост само по "несправедлив и нелегитимен път", обясняват социолозите.

Едва 13 на сто смятат, че е "нормално" един чиновник или депутат да бъде "много богат". Повечето са на друго мнение – за 33 на сто това е "неприлично", а според 44 процента дори "престъпно". Хората смятат, че богатство се добива само "чрез корупция, кражби от държавата или някакви привилегии", обяснява директорът на "Левада" Лев Гудков.

За имуществен ценз (максимално допустими доходи) на кандидатстващите за държавна служба в Русия се обявяват 82 на сто от участниците. 6 процента обаче са против, тъй като "един заможен човек няма да краде и да взема подкупи", а 4 процента - защото "един заможен човек има управленски опит".

Запитани в кои руски структури има най-много богати хора, анкетираните посочват най-вече двете камари на парламента - Държавната дума и Съвета на федерацията (55 на сто). Следват правителството и федералните министерства с 52 на сто, президентската администрация с 33 процента, държавните корпорации с 25 на сто и местните администрации с 21 процента.

В Русия смятат, че "хората влизат във властта не заради народа, а за да придобият статута и благата, свързани с пребиваването във властта", показва анкетата според Гудков. За да се промени тази нагласа, руският елит трябва "да демонстрира други модели на поведение - че не само взема, но и дава", коментира Елена Шестопал, експерт по политическа психология.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase