Руските притежатели на големи депозити в най-големите банки в Кипър ще понесат основната тежест. Снимка: Reuters

Основната тежест в резултат на антикризисния план за Кипър, приет тази нощ от Еврогрупата, ще се падне на руските притежатели на големи депозити в най-големите банки в страната - Кипърската банка (Bank of Cyprus) и Кипърската народна банка - Лаики банк (Cyprus popular bank - Laiki bank), съобщи британската радио-телевизионна корпорация Би Би Си.

"Върху депозитите над 100 000 евро в тези банки ще бъдат наложени много високи еднократни данъци. Хората практически ще изгубят всичките си пари", посочва Би Би Си, като уточнява, че "общият обем на депозитите в Кипърската народна банка, превишаващи 100 000 евро, достига 4,2 милиарда евро. Те принадлежат главно на руснаци и украинци. В резултат на стабилизационната програма хората със сметки от десетки милиони евро ще останат с няколко хиляди евро", изтъква Би Би Си.

Още по темата

Еврогрупата утвърди план, в основата на който е заложена ликвидацията на Кипърската народна банка (Лаики банк) и дълбоко преструктуриране на Кипърската банка. Гарантираните от европейското законодателство влогове до 100 000 евро в Кипърската народна банка ще бъдат прехвърлени в Кипърската банка, а от останалите активи ще бъде създадена "лоша банка", подлежаща на стандартна процедура за фалит. По оценка на експерти депозитите над 100 000 евро са между 60 и 100 процента, така че всички средства ще бъдат замразени до приключването на процеса, който може да отнеме няколко години.

Активите на Кипърската банка ще бъдат съкратени значително. Няма да бъдат засегнати единствено депозитите под 100 000 евро, а всички останали влогове, както и активите в ценни книжа и кредитите, ще бъдат подложени на сериозна "подстрижка", средствата от която ще се използват за рекапитализация на банката.

По оценка на експерти загубите по депозитите над 100 000 евро могат да достигнат 40 процента.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че грабежът в Кипър продължава.

Русия отговори гневно на европейския спасителен план за Кипър, в резултат на който чуждестранните вложители в кипърски банки ще понесат огромни загуби, предаде Ройтерс. "Според мен там продължава грабежът на вече ограбеното", заяви днес руският премиер Дмитрий Медведев на съвещание с вицепремиерите.

"Затова трябва да се разбере в какво ще се превърне цялата тази история в крайна сметка и какви ще бъдат последиците за международната финансово-валутна система, както и за нашите интереси", допълни Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Русия ще проучи какви ще бъдат последиците от плана за нейните интереси, изтъкна Медведев, цитиран от Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase