Снимка: архив, Reuters

Южноафриканският лекоатлет Оскар Писторус, който беше обвинен в убийството на приятелката си, може да е на „ръба на самоубийство“, споделя близък приятел на семейството пред BBC.

Спортистът вече е съсипан, след като съдебните разходи го принудили да продаде и много свои вещи, казва Майк Ази. Междувременно адвокатите на параолимпийския шампион са подали жалба за намаляване на гаранцията.

Писториус, който е обвинен в предумишлено убийство на приятелката си Рийва Стийнкамп, отрича обвинението, като продължава да твърди, че я объркал за крадец.

Той беше освободен под гаранция на 22 февруари и ще бъде извикан отново в съда през юни.

Господин Ази, който е в постоянна връзка с лекоатлета, споделя, че е притеснен за емоционалното и умствено състояние на Оскар.

Още по темата
Освен всичко останало Писториус е бил принуден да продаде и състезателните си коне, за да покрие съдебните такси.

„Той вече няма увереност в гласа си, той ходи в кръг и не знае къде отива“, споделя още господин Ази. „Той е съсипан. Тревожа се за него, защото почти съм убеден, че е на ръба на самоубийството. Той постоянно говори за Рийва и иска от нас да се молим за нея и за семейството й“, разказва Ази.

Междувременно адвокатите на Писториус са се опитвали да облекчат ограниченията, наложени на Писториус. Съдът е наредил на спортиста да предаде паспорта си, да не посещава дома си в Претория и да се явява пред полицията всеки понеделник и петък между 7 и 13 часа. Но според адвокатите „строгите мерки са неоправдани и не са подкрепени от фактите“.

29-годишната Рийва Стийнкамп почина на 14 февруари, след като атлетът стреля по нея няколко пъти в жилището му в Претория.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase