Снимка: БТА

В една мразовита сутрин фермерът Хиронори Сайто се нагърби да занасе чувал с ориз на възрастните обитатели на жилищата за временно настаняване в Ишиномаки, един от районите в североизточна Япония най-силно пострадали опустошителното цунамипреди две години, пише БТА.

"Много ви благодаря. Бях болна на легло последните три дни, но днес се чувствам по-добре", каза една жена с бледо лице, докато взима чувала. "Все повече хора във временните жилища се разболяват", каза съоснователят на неправителствената организация "Открита Япония"в Ишиномаки, Сейджу Йошимура.

"Много от обитателите на временните жилища промениха хранителните си навици и не спазват здравословен начин на хранене", защото домовете им се намират далеч от центъра на града, добави той.

Дълго време градът процъфтявал благодарение на рибната си индустрия и неговите жители не са свикнали да бъдат сгъчкани във фабрично изработени сглобяеми къщи или в една стая на апартамент.

"Някои жители казват, че животът им е труден, само защото те нямат какво да правят тук. Някои хора се пристрастяват към алкохола", каза Йошимура.

Близо 40 процента от 74 000 жители на Ишиномаки все още живеят във временни жилища, след като много къщи, фабрики и офис сгради бяха разрушени или пометени от цунамито, последвало след земетресението с магнитуд 9 по скалата на Рихтер на 11 март 2011 година.

Според Националната полицейска служба 18 574-ма души са загиналите или изчезнали в резултат на катастрофата, която предизвика също най-страшната в историята на страната ядрена авария в електроцентрала, разположена в близкия град Фукушима.

"Има някои хора, на които все още им е трудно да говорят за случилото се преди две години", каза Йошимура. Много хора загубиха свои роднини и приятели и също така бяха разделени от съседи и колеги.

"Много малко са хората, които обръщат внимание на емоционалните и духовни нужди", каза Йошимура. "(Япония) не си е извадила поука от Кобе."Той припомни сериозния проблем със самотната смърт на хора в жилищата за временно настаняване след земетресението през 1995 г. с магнитуд 7.3, което опустоши западния японски град Кобе.

Много често подобни проблеми биват пренебрегнати в Япония, нищо че министър-председателят Шиндзо Абе и основните медии разтръбиха колко много пари ще се изсипят в районите на бедствието.

Представителят на местните власти в Ишиномаки, Коичи Ауано заяви, че общината работи заедно с медицински сестри и социални работници в полагането на грижи за по-възрастните и боледуващи хора.

При все това, подобно на много други градове в бедстващи региони, Ишиномаки страда от недостиг на работна ръка, отбеляза той."Получихме голяма подкрепа от други общини извън префектурата (Мияги). Но ние все още изпитваме недостиг, особено на технически персонал."

Жители на града казват, че е нараснал броят на младите хора, напуснали Ишиномаки, за да търсят работа в големите градове, а в същото време много от магазините по големите улици на града остават затворени.

"Това е тъжна гледка", каза собственик на заведение за традиционни японски спагети Тошио Мори. Заведението на Мори е един от първите ресторанти, възстановили дейност след бедствието.

Той и семейството му са успели да се спасят, като се качили на втория етаж, но били потресени от гледката на щетите, нанесени на заведението. "Помислихме си, че никога няма да можем да подновим бизнеса си тук", спомня си той.

Но синът на Мори успял да намери в интернет казани за спагетите и хладилник втора употреба. На помощ им се притекла цяла армия от доброволци. И пак отнело три седмици да се изчисти заведението и кухнята от всичката кал и отломки, казва той.

Ресторантчето отворило в средата на юни 2011 г., три месеца след катастрофата, и продължава да работи главно благодарение на лоялните си дългогодишни клиенти. "Слава богу, това помогна", каза Мори, който е осмо поколение собственик.

Градът се опитва отново да стъпи на крака благодарение на усилията на доброволци като Сайто, който е председател на фермерско сдружение в Нагано.Досега той е дарил 1 350 кг ориз на жителите на града.

"Къщата на един мой приятел бе пометена от цунамито и тяхното семейство бе разделено", каза Сайто. "Не си помислих, че това си е нечий чужд проблем. "Също така вярвам, че добрата храна те кара да се усмихваш", добави фермерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase