Стотици хиляди съпровождаха ковчега с тленните останки на Чавес по улиците на Каракас. Снимка: Reuters
fallback

Над седем часа продължи придвижването на катафалката с ковчега на починалия във вторник след продължителна битка с рака президент на Венецуела Уго Чавес по улиците на Каракас, изпълнени със стотици хиляди негови привърженици. Траурната процесия тръгна от военната болница и стигна до сградата на Военната академия, където в продължение на три дни венецуелците ще могат да се простят с лидера на боливарската революция, съобщи Франс прес. Погребението ще е в петък.

Градските власти обявиха, че през трите дни на поклонението метрото ще работи безплатно. Националният траур ще трае седем дни, през които ще бъдат затворени всички училища и висши учебни заведения.

Привърженици на президента социалист настояват той да бъда положен в мавзолея на Симон Боливар редом с останките на героя от борбата за независимост в Латинска Америка.

САЩ ще изпратят делегация на погребението на президента на Венецуела Уго Чавес, предаде Ройтерс, като се позова на служители от администрацията. Подробностите за състава на делегацията ще бъдат оповестени допълнително от Белия дом.

Служителите казали също, че засега Вашингтон няма непосредствени планове да отвърне на експулсирането на двамата военни аташета на САЩ, наредено от вицепрезидента Николас Мадуро часове преди да уведоми света за кончината на Уго Чавес.

Мадуро, избран приживе от Чавес за негов приемник, обвини изгонените дипломати, че били участвали в заговор за военен преврат срещу президента.

Съединените щати се надяват на по-добри отношения с Венецуела след предстоящите президентски избори в южноамериканската държава след смъртта на Чавес, заяви вчера високопоставен представител на правителството на САЩ. В същото време той призна, че това може да отнеме време. Президентът Барак Обама разпространи изявление, в което изтъкна, че САЩ проявяват интерес към "конструктивно сътрудничество" в ерата след Чавес, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 11 години

иван костов като умре и на него ще му направят такова погребение

30

ИСКРЕНОСТТА

преди 11 години

Знаете ли каква е разликата между нас и тях: ИСКРЕНОСТТА. Тези хора истински живеят, и истински скърбят. Истински се борят и истински загиват. Един се опита да покаже нещо подобно и у нас..Не знам дали у нас се е родил нашият Чавес. Венецуелският президент показа, че всеки има право на достойно съществуване! ПОКЛОН!

29

Мобил тенекел

преди 11 години

Ако умре този дето ни доведе до просия/като видя големия зор влезе в болница/колко биха съпроводили неговата катафалка?

fallback