Снимка: Reuters
fallback

Германия със сигурност ще се противопостави на приемането на България и Румъния в Шенген, ако на съвета на вътрешните министри в четвъртък се стигне до гласуване на въпроса. Това каза за БНТ германски дипломатически източник в Брюксел.

Така на практика бяха потвърдени думите на германския министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, който преди дни заяви, че Берлин може и да блокира членството ни.

Присъединяването на България и Румъния към зоната без граници е в дневния ред на Европейския съвет, но едва ли ще има напредък по темата.

Oще по темата

Ирландското председателство на Европейския съвет се опитва да придвижи въпроса са разширяването на Шенген с България и Румъния, но изглежда и сега застоят ще продължи. Докато досега единствено Холандия се противопоставяше на приемането на двете страни, към нея се добави и Германия.

Холандия твърди, че има опасения доколко България се справя с борбата с корупцията и организираната престъпност.

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих открито обяви, че страната му не иска имигранти да злоупотребяват със социалната система. В интервю за BBC той казва, че няма нищо против, когато чужденци отиват да работят в Германия, защото в това няма нищо лошо. Проблемът е, когато отиват в страната му с идеята да живеят от социални помощи.

Макар че технически присъединяването към Шенген няма общо с проблема, всяка държава от организацията има право да блокира присъединяването на нови членове, защото вземането на решение става само с единодушие. През последните седмици германските медии съобщават за наплив от български роми в няколко градове в страната.

Българските граждани, твърдят медиите, отишли там с единствената цел да се възползват от социалната система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

233

ТУРИСТ

преди 11 години

ДА си ги носят на рамо тези мръсни *** или да си направят ***, тизи шваби го могат

232

Анонимен

преди 11 години

До ?!? Gospodi, nai-posle edin koito moje da misli. Posdravljavam Vi

231

Анонимен

преди 11 години

kato ne iskate Shengen sasto vsicki vie go opljuvate? NITO EDNA DARJAVA NA ZAPAD OT RO NE ISKA KRADZI, MOSHENIZI,OBIRACHI NA INVALIDI I VASRASTNI. Danazite neprekasnato se pokachvat, nima ochakvate horata da ni priemat s otvoreni objatija samo sastoto sme v EO? Rushite i malkoto koeto se postigna pri Borisov. Podvedohte se po provozirani ot komunistite ulichni demonstrazii i svaljate pravitelstvoto. Kakav trjabva da e otgovora na tesi koito dadoha miliardi na stranata?

fallback