Снимка: Reuters

Германия със сигурност ще се противопостави на приемането на България и Румъния в Шенген, ако на съвета на вътрешните министри в четвъртък се стигне до гласуване на въпроса. Това каза за БНТ германски дипломатически източник в Брюксел.

Така на практика бяха потвърдени думите на германския министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, който преди дни заяви, че Берлин може и да блокира членството ни.

Присъединяването на България и Румъния към зоната без граници е в дневния ред на Европейския съвет, но едва ли ще има напредък по темата.

Още по темата

Ирландското председателство на Европейския съвет се опитва да придвижи въпроса са разширяването на Шенген с България и Румъния, но изглежда и сега застоят ще продължи. Докато досега единствено Холандия се противопоставяше на приемането на двете страни, към нея се добави и Германия.

Холандия твърди, че има опасения доколко България се справя с борбата с корупцията и организираната престъпност.

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих открито обяви, че страната му не иска имигранти да злоупотребяват със социалната система. В интервю за BBC той казва, че няма нищо против, когато чужденци отиват да работят в Германия, защото в това няма нищо лошо. Проблемът е, когато отиват в страната му с идеята да живеят от социални помощи.

Макар че технически присъединяването към Шенген няма общо с проблема, всяка държава от организацията има право да блокира присъединяването на нови членове, защото вземането на решение става само с единодушие. През последните седмици германските медии съобщават за наплив от български роми в няколко градове в страната.

Българските граждани, твърдят медиите, отишли там с единствената цел да се възползват от социалната система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase