Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект за смесена система на избори за долна камара на парламента, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Текстът предвижда едната половина от депутатите в 450-членната Държавна дума - 225 души, да бъдат избирани по пропорционалната система (по партийни списъци), а другата – по мажоритарната. В момента всички членове на долната камара на руския парламент са избирани по пропорционалната система.

Законът вероятно ще бъде разгледан на първо четене през април. Очаква се той да бъде приет. Партията на Путин "Единна Русия" разполага с мнозинство в парламента.

Според Путин новият закон се вписва в усилията за подобряване на демократичната система в Русия. Опозиционери обаче твърдят, че целта на мярката е да осигури колкото се може повече места на "Единна Русия" в парламента. Критиците се аргументират, че пропорционалната система е станала опасна за прокремълската партия, която е много по-малко популярна от президента и спечели под 50 процента от гласовете на последните парламентарни избори през 2011 г.

Следващите избори за Държавна дума ще бъдат произведени през 2016 г.

Путин, който се върна на президентския пост през май миналата година, има право да се кандидатира за още един шестгодишен мандат на поста през 2018 г., отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase