Снимка: архив, Reuters
fallback

Мебелният гигант ИКЕА изтегля и виенските наденички от продажба във Великобритания, след като тестове доказват наличието на конско месо – това се случва само няколко дни след като компанията изтегли от пазара и традиционните си кюфтенца, пишат световните агенции.

Шведската фирма съобщи, че изтегля продажбата на наденички не само на Острова, но и във Франция, Испания, Ирландия и Португалия.

„Въз основа на резултатите от стотина тестове, които сме получили досега, можем да потвърдим, че наистина има наличие на конско месо“, каза говорител на ИКЕА.

Този ход идва два дни след като кюфтенцата бяха забранени за консумация във веригата магазини в цяла Европа, както и в страни в Азия.

„ИКЕА се ангажира да продава качествена храна, която е безопасна, здравословна и произведена с грижа за хората и околната среда. Ние не толерираме никакви други съставки в храната, различни от тези, посочени в рецептата. и които са одобрени след анализ на акредитирани лаборатории“, казва още говорителят на компанията.

Oще по темата
Поне дузина страни са засегнати от проблема с конското месо, което включва и едни от най-големите месопреработватели и производители на храни. Италия се присъедини към списъка в събота, след като бе констатирано наличието на конско месо в лазаня. В Германия също бе намерено такова наличие в 67 от 830 изследвани продукта. В България също беше намерена лазаня с конско.

ЕС препоръча всички готови храни с етикет, че съдържат говеждо, да бъдат проверени за конско месо във всички 27 страни-членки на Съюза, като резултатите ще бъдат оповестени през април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

bubulina_78

преди 11 години

Храната в ИКЕА винаги ми е миришела кофти.

14

макето

преди 11 години

до познавачите ако знаете кви суджуци стават леле мале по 3 кила вино на суджук оди

13

Анонимен

преди 11 години

КАК НЕ ВЗЕМЕМ ДА СЕ ЗАСРАМИМ , ТАКИВА ПРЕКРАСНИ СЪЗДАНИЯ СА КОНЕТЕ А И ДРУГИТЕ ЖИВОТНИ АЗ НЕ ЯМ МЕСО !

fallback