Атентатът в Бургас. Снимка: архив, Булфото
fallback

Мъж, който е изправен пред съда за предполагаем план за нападение срещу израелски туристи в Кипър, призна, че е член на групировката Хизбула и че проучвал места, които били посещавани от израелски туристи, заяви неговият адвокат, цитиран от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че признанието на обвиняемия Хошам Талеб Якуб идва скоро след обвиненията, че Хизбула стои зад бомбения атентат на летището в Бургас, при който загинаха шестима души. Властите до момента не свързват случая в Кипър с нападението в България, но и двата случая подхранват подозрения за съществуването на бойна дейност на групировката в Европа.

Адвокатът Андонис Георгиадис каза също, че 24-годишният Якуб, който е шведски и ливански гражданин, е заявил пред кипърския съд, че е дошъл на острова по работа, без намерение да навреди на някого. Той обаче призна, че неидентифициран мъж в Ливан, където е базирана Хизбула, му възложил "мисия" да записва полетите и автобусните маршрути, използвани от израелски туристи, както и да провери паркинга на една болница.

Георгиадис каза, че Якуб е действал сам в Кипър и че инструкциите са му били дадени "в пълна секретност" от мъж, чието лице не можел да види. Адвокатът заяви, че въпреки че действията на клиента му може да изглеждат подозрителни, няма твърди доказателства, че Якуб е планирал нападение.

Кипърската полиция арестува Якуб през юли, няколко дни преди самоубийствения бомбен атентат в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и български шофьор, напомня агенцията.

Якуб пледира невинен по осемте обвинения, сред които заговор и съгласие за извършване на криминално престъпление и участие в криминална организация. Първоначално той беше изправен пред 17 обвинения, включително в тероризъм, но по-късно прокурорите снеха без обяснения свързаните с тероризъм обвинения.

Предполага се, че Якуб е провеждал наблюденията си в периода ноември 2011 г. - януари 2012 г. и първата седмица от юли 2012 г., пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

за 16

преди 11 години

Ей 16 никой не го интересува Хизбула,ама ясно не можеш да го разбереш като защитаваш ционистки лъжи пред български интереси.

27

кой му прошушна...

преди 11 години

...на ушенцето?Значи не знаел кой е но било Хизбула,ха,ха,ха.

26

Ястреб

преди 11 години

20-Не знам дали дядо Коледа има пръст в този атентат, но дядо Моше със сигурност има.

fallback