Снимка: Reuters
fallback
След като по-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС, по-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.
 
Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

„За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи по-рано днес, че лицензът на CEZ ще бъде отнет след националните протести срещу по-високите цени на електроенергията, припомня Ройтерс.
 
Междувременно акциите на CEZ поевтиняха почти до най-ниското си равнище от над четири години, след като България обяви, че ще отнеме лиценза ѝ, информира Bloomberg.

Котировките на книжата спаднаха с цели 2,2 процента до 602,5 крони, на най-ниското равнище за една търговска сесия след октомври 2008 година.

Още международни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Анонимен

преди 11 години

а, чехите мани. тия са евреите сред славянството.

125

Jordan Getsov

преди 11 години

Всички славяни сме братя ! Ама някой умеят да пресмятат в полза роду! Защо да му се сърдим на М.Куба? Де този късмет да имахме и ние политици като чехските или пък немските! Сигурно част от нашите сиромашки стотинки отиват в джоба на г-н Куба! Защо няма да се притеснява, че онези от "НУЖНИКА НА ЕВРОПА" не спазват европейските закони? Какво направиха моите политици ,за да не е Родината ми за посмешище пред целия свят? Възроптаха- както *** да не му викат ***, ама си остава същия!

124

Мнение

преди 11 години

Време е парите от ЕРП-тата да отиват за пенсиите на нашите майки и бащи, а не за чужденците!НАЦИОНАЛИЗАЦИЯЯЯЯ!!!

fallback