Снимка: Reuters
fallback

Радиационната обстановка на територията на АЕЦ "Чернобил" е нормална; няма пострадали хора при срутването на стенни панели вчера, увериха от управата на централата.

В украинската АЕЦ "Чернобил" заради натрупан сняг частично са се срутили стенни панели и леката покривна конструкция на нефункциониращата машинна зала на четвърия енергоблок, в който през 1986 г. възникна голямата катастрофа, предаде ИТАР-ТАСС.

Според разпространено съобщение на администрацията на електроцентралата инцидентът не заплашва "безопасната експлоатация" на специалното покритие на реактора, от който преди повече от 25 години изтече радиация, разпространила се далеч извън пределите на Украйна. Злополуката наложи евакуацията на 115 хиляди души от 30-километровата зона около електроцентралата. Този периметър и досега е с ограничен достъп.

По думите на Дмитро Бобро, първи заместник-директор на Държавната агенция за управление на 30-километровата забранена зона около мястото на катастрофата през 1986 г., ситуацията даже не може да бъда определена като "извънредна". Той каза, че площта на срутване възлиза на около 600 квадратни метра и че на място работят спасителни екипи, които разчистват снега и отломките от бетонните панели.

Срутването изобщо не се отразило "на техническите или технологичните процеси" в централата, съобщи и ръководителят на украинската Държавна служба по извънредните ситуации Михайло Болотских.

Заради срутването на покрива френските строителни компании "Венси" и "Буиг" са прекратили работите по изграждане на нова арка над саркофага. Евакуирани са и около 80 работници по проекта, посочва Франс прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

до 35

преди 11 години

градът се казва Припят а може да си забелязал че съкращението е ЧАЕЦ имени В.И. Ленин

35

Болярина

преди 11 години

До Анонимен24.Фотоволтаниката е добър метод но не и за Българските ширини,Соларните панели не са ефективни при определен процент облачност дори и малък...Живея в Андалусия Испания ,тук от 365 дни в годината 350 са слънчеви и почти всеки дом и фирма има соларни панели на покрива или в двора си.но , този панел е създаден от множество фотоволтанични елементи ,който имат живот, и се налага подмяната им и добра потдръжка..По добра ефективност имат ветрогенераторите за територията на България..

34

проф. Ненормалников

преди 11 години

Да, да тук в Чернобил радиационната обстановка е нормална само дето на някоя хора им порасна втора глава и трети крак, а кравите летят.После пак ще пиша защото Фикуса туку що се изпика пред вратата и сега ще отида да му се скарам.

fallback