Наим Касем. Снимка: Reuters
fallback

Хизбула обвини Израел, че води срещу ливанското шиитско движение "международна клеветническа кампания", след като България обвини групировката, че е замесена в антиизраелския атентат в Бургас през юли, в който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор, предаде Франс прес.

Вторият човек в движението шейх Наим Касем заклейми в реч "кампанията на обвинения, твърдения и клевети, водена от Израел срещу Хизбула", без да споменава пряко обвиненията на София.

"Няма да се поддадем на натиска", заяви Касем, цитиран от ливанската Национална информационна агенция АНИ. Той увери, че тези обвинения няма да попречат на Хизбула - която е за въоръжена борба срещу Израел - да продължи да се въоръжава.

"Израел води кампания за демонизиране на Хизбула пред хората и пред държавите, защото той не успя да я победи", каза Касем.

Ливанският премиер Наджиб Микати, чието правителство е доминирано от Хизбула и съюзниците й, каза снощи, че страната му ще сътрудничи с България за изясняване на обстоятелствата на атентата, напомня АФП.

По-рано днес на английската версия на официалния сайт на Хизбула се появи позицията на Сергей Станишев. Тя е озаглавена „Българската опозиция отхвърля обвиненията срещу Хизбула за взривяването на автобуса: Управляващите следват Израел".

Жозеф Дол, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, изрази разтревожеността си от това, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев е взел страната на Хизбула, както ставало ясно от съобщението, поместено на интернет страницата на ливанското шиитско движение.

Дол обаче поздрави правителството за успешните разследвания на терористичния акт. "Приветстваме политиката на България за съвместна работа с всички приятели и съюзници в международната борба срещу тероризма", заяви той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

Анонимен

преди 11 години

Сами по себе си твърденията, че книжките, с които са наемани автомобили в България и личните документи на тези хора, са правени в Ливан не дава конкретно инфо. Може евреите да да организирали един агент да живее 1-2 г. там, да се слее е тълпата и от там да получи така желаната за него идентичност с Ливан. Не забравяйте военните групи, с които вкарвайки ги от двете страни на границата на Сърбия, САЩ организираха няколко войни срещу Сърбия на Балканите.

142

Хаха

преди 11 години

Сигурна и Президента Плевнелиев и Главния прокурор, Костов, Сидеров и ДПС са на страната на Хисбула. Само Тиквата и Цурко си правят предизборни далаверки с Израел.

141

Анонимен

преди 11 години

БСП=Хизбула!

fallback