Снимка: архив, Reuters

Финансовият министър на Зимбабве Тендай Бити съобщи, че в държавната хазна на страната са останали само 217 долара, след като са дали заплатите на държавните служители, съобщава BBC.

Министърът сподели, че е направил този факт публично достояние с единствената цел да подчертае, че правителството не е в състояние да финансира предстоящите избори.

Изборите ще се провеждат тази година между Африканския национален съюз на настоящия президент Роберт Мугабе и Движението за демократична промяна на Тендай Бити.

Преди известно време финансовият министър се оплака, че диамантени минни компании не са плащали данъци на държавата.

Но според господин Бити неговото изявление за държавната хазна било извадено от контекста.

„Вие, журналистите, сте злонамерени – акцентът, върху който наблегнах, беше, че правителството на Зимбабве просто няма пари за финансиране нито на изборите, нито на референдума“, повтори той пред медии.

„И за да драматизирам ситуацията, просто съобщих много метафроично, че сме останали само с 217 долара. Но дори на следващия ден вече имахме 30 милиона в хазната“, обясни той.

Страната се нуждае от близо $200 милиона, за да плати за референдум за приемане на нова конституция, както и за изборите.

Според медии финансовият министър и министърът на правосъдието Патрик Кинамаса са получили задачата да съберат необходимите пари за изборите и за референдума от спонсори.

В страната все още има високо ниво на безработица, което значи и по-ниски приходи от данъци за държавата.

„В момента сме в много предизвикателна позиция, имаме малка икономика и големи ангажименти...но все пак финансовият министър на Гърция има по-тежка съдба“, казва още финансовият министър на Зимбабве пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase