Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Около шест милиона евреи са жертвите на Холокоста, убити от нацистите – паметникът Яд Вашем в Израел напомня за тях.

В самия сайт на музея можете да откриете стотици истории за ада от времете на Хитлер. Там е и историята на 86-годишната Рита Вайс, която оцелява в концлагерите Аушвиц и Щутхоф, пише германският вестник „Билд“.

Рита Вайс е родена през 1926 година в Зибенбюрген (днес в Румъния). Когато германската армия навлиза в града на 19 март 1944 година, тя е само на 18 години.

Една тийнейджърка, която малко по-късно ще се озове в един вагон заедно със сестра си и племенниците си в посока Аушвиц.

„За осемдесет души имаше само две кофи. Едната беше пълна с вода, а другата беше празна – да я ползваме като тоалетна. Представете си колко бързо се изпразваше едната и колко бързо се пълнеше другата!“, спомня си Рита Вайс.

„Деца плачеха и деца умираха във вагона. Едно бебе на два месеца почина, защото майката беше толкова слаба, че нямаше мляко да го кърми“, разказва 86-годишната госпожа Вайс.

Когато пристигат в Аушвиц, се срещат с  Йозеф Менгеле – скандалния лекар в нацисткия концлагер. Тя стояла ръка за ръка с 28-годишната си сестра и нейните две деца.

Менгеле отделил Рита Вайс надясно, а семейството й – наляво. А наляво – това значи пътят към газовата камера и смъртта.

Рита ясно си спомня, че тогава често сънувала баща си, който й казвал, че няма да позволи тя да умре.

„Бях болна, но всяка сутрин момичетата, с които бях в концлагера, ме караха да излизам за сутрешното преброяване. След това ме скриваха в бараката“, спомня си Рита.

Тя оцелява в концлагера, преживява и един от "маршовете на смъртта" и края на Втората световна война.

През 1948 година тя емигрира в Израел – точно една седмица след основаването на държавата. След което се омъжва.

„Нямахме държава. А искахме да построим една страна, която да си бъде наша. Когато нямаш родина, нямаш стойност. Да живея в Израел означава свобода и сигурност за мен. А моите деца никога няма да умрат в Аушвиц“, завършва разказа си Рита Вайс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase