Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters
fallback

Лявоцентристката опозиция спечели с минимална преднина от един мандат изборите за регионален парламент в германската провинция Долна Саксония и свали от власт управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, предадоха световните агенции.

Съюзът между социалдемократи и зелени спечели 46,3 на сто от гласовете или 69 мандата в провинциалния парламент, а християндемократите и либералите - 45,9 на сто от гласовете или 68 мандата в парламента на северозападната германска провинция с население 8 милиона. Долна Саксония бе управлявана десет години от коалицията между Християндемократическия съюз на Меркел и свободните демократи.

58-годишната Ангела Меркел ще се бори за нов четиригодишен мандат на националните парламентарни избори, които вероятно ще се състоят през септември.

Социологическите анкети сочат голяма популярност на ХДС и Меркел на национално равнище, но победата на опозицията в Долна Саксония показва, че управляващата коалиция е уязвима, отбелязва Асошиейтед прес. Според Ройтерс тази победа съживява надеждата на социалдемократите да спечелят парламентарните избори през септември, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

До 2

преди 11 години

До До Но.1,този въпрос можеш да го зададеш на тези, които са гласували против коалицията на Меркел.

2

До Но.1

преди 11 години

Ти си пълен ***! Да не си грък или комунист?:)

1

иде и

преди 11 години

източно геманския щази шауцер известна още като баба меца скоро ще е политически труп и нищо чудно да бъде съдена за злините си към европейците, на които тепърва им предстои да открият какви ги е надробила бабичката

fallback