Гидо Вестервеле. Снимка: БТА

Германия ще предложи на ангажираните в операциите в Мали африкански страни допълнителна финансова помощ, което ще стане на срещата на донорите на 29 януари в Адис Абеба. Това заяви германският министър на външните работи Гидо Вестервеле, цитиран от Франс прес.

"Африканските войски имат нужда от финансова подкрепа. На конференцията на донорите в Адис Абеба в края на месеца Германи яще поеме своите отговорности", пише министърът в статия в неделното издание "Билд ам зонтаг".Вестервеле не дава повече подробности за мащабите на тази помощ, пише БТА.

Германия, която многократно изрази подчертана подкрепа за Франция след намесата й в Мали, в четвъртък изпрати два транспортни самолета тип "Трансал" като логистична подкрепа за Икономическата общност на Западноафриканските държави (СЕДЕАО). Обявено беше и отпускането на хуманитарна помощ от 1 милион евроза бежанците в съседните на Мали страни, както и изпращането наинструктори за обучението на африканските войски.

"Сега въпросът е да се предоставят на Мали и на африканските страни капацитети да победят терористите. Европейската мисия за обучаване на малийската армия трябва да започне възможно най-бързо", подчертава още германският министър. Вестервеле потвърждава и думите на канцлерката Ангела Меркел, че тероризмът в Мали е заплаха за Африка, но и за Европа.

Същевременно френските редовни войски в Мали са напреднали на север, заемайки позиции в градовете Нионо и Севаре, предаде Франс прес,позовавайки се на говорител на операция "Сервал". "В момента войските от операция "Сервал", започнала преди 24 часа, се разгръщат към градовете Нионо и Севаре, където пристигат и заемат позиции", уточни подполковник Еманюел Досьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase