Герт Вилдерс. Снимка: архив, Reuters

Холандският всекидневник NRC Handelbslad съобщи за пълен провал на сайта, открит през пролетта на миналата година от Партията на свободата срещу прояви на имигранти от Централна и Източна Европа. Според изданието сайтът е получил 40 000 оплаквания срещу чужденци, но и 135 000 жалби срещу това, че изобщо е бил отварян.

Сайтът целеше да събира сигнали срещу централно- и източноевропейци, които "цапат и създават проблеми". Получените оплаквания са били свързани с чистотата, местата за паркиране и "окупирането" на работни места.

Още по темата

Изданието коментира, че е трудно да бъде отречен приливът на европейци в Холандия. Същевременно се отчита, че новопристигналите чужденци заемат работни места, които холандците не желаят. Допълва се, че сайтът е дал повод да се осмисли доброто приобщаване в страната на общо 300 000 чужденци от Източна Европа.

Вестникът определя появата на сайта като повратна точка, тъй като медийното внимание е било насочено към положителния икономически принос от притока на имигранти.

Партията на свободата на Герт Вилдерс бе част от управляващото мнозинство в Холандия, но остана в опозиция след последните парламентарни избори през септември миналата година. Основната партийна политика е близка до проявите на краен национализъм и заклеймяване на чужденците в държавата, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase