Дени Алекс. Снимка: БТА

Втори френски командос е починал от раните си след неуспешна операция по спасяването на френски агент в събота, предаде Ройтерс, като се позова на сомалийската бунтовническа групировка Аш Шабаб.

"Вторият командос почина от раните си от куршуми. Ще покажем телата на двамата французи", каза за Ройтерс Шейх Абдиасис Абу Мусаб, говорител за военните операции на Аш Шабаб.

Заложникът, заради когото се проведе неуспешната мисия - Дени Алекс, все още е жив и съдбата му предстои да се реши, посочи представителят на сомалийските бунтовници. Френското правителство заяви в събота, че агентът вероятно е бил убит по време на операцията, отбелязва Ройтерс.

Френските командоси се опитаха да спасят Дени Алекс – агент на френското разузнаване, държан от 2009 г. за заложник от свързаната с терористичната мрежа Ал Кайда сомалийска ислямистка групировка Аш Шабаб. Според френските власти Алекс почти сигурно е бил убит от своите похитители. Един френски командос загина при неуспешната операция. Ликвидирани са били 17 ислямистки бойци.

Още по темата

Междувременно стана ясно, че Съединените щати са подпомогнали завършилата с провал френска операция за спасяване на френския заложник в Сомалия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на писмо на президента на САЩ Барак Обама до Конгреса.

Обама е съобщил, че американските въоръжени сили са оказали ограничена техническа поддръжка на френските специални части. Те не са имали никаква пряка роля в операцията.

Президентът на САЩ уведоми Конгреса за оказаната помощ в съответствие с националното законодателство, което го задължава да направи това в срок от 48 часа, в случай че американските въоръжени сили са предприели военни действия без разрешението на законодателния орган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase