Ерик Шмид и Бил Ричардсън в компютърната зала в университета "Ким Ир Сен". Снимка: Reuters

Студенти в севернокорейския университет "Ким Ир Сен" показаха на шефа на компютърната компания Google Ерик Шмид как търсят информация в интернет, предаде Асошиейтед прес.

Сърфирането онлайн с търсачката на Google обаче е привилегия, от която се ползват малцина в КНДР, чийто авторитарен режим налага строги ограничения върху достъпа до глобалната мрежа.

Шмид се запозна с ограниченото използване на интернет в Северна Корея, след като американската делегация, оглавявана от него и бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън, посети компютърна зала в университета в Пхенян.

Шмид и Ричардсън разговаряха със студенти, работещи на компютри HP. Един от студентите показа на шефа на Google как получава достъп до материали за четене от университета Корнел в САЩ.

Служител от университетската библиотека каза, че студентите имат достъп до интернет, откакто е била открита компютърната зала през април 2010 г.

За разлика от студентите, които имат внимателно контролиран достъп до интернет, повечето севернокорейци никога не са влизали в глобалната мрежа.

Шмид често говори колко важно е хората в целия свят да имат достъп до интернет. В момента Google има представителства в над 40 страни, включително всички съседи на Северна Корея – Русия, Южна Корея и Китай.

Още по темата

Шефът на Google е най-видният представител на американския бизнес, който посещава Северна Корея, откакто преди година на власт дойде Ким Чен Ун. Новият лидер на КНДР изтъкна в новогодишното си обръщение към нацията значението на науката и технологиите за укрепване на намиращата се в тежко положение икономика на страната, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase