България е на 42-ро място по индекс на човешката свобода. Снимка: архив, Булфото
fallback

България е на 42-ро място в първия индекс на човешка свобода според дебютното издание "Световен индекс на човешката свобода", публикувано днес от канадския институт "Фрейзър" и германския "Либерален институт" с подкрепата на американския институт "Катон". Това съобщи Институтът за пазарна икономика.

Нова Зеландия е лидер по човешка свобода, следвана от Холандия, Хонконг, Австралия, Канада и Ирландия според първото издание "Световен индекс на човешката свобода", публикувано днес от канадския институт "Фрейзър" и германския "Либерален институт" с подкрепата на американския институт "Катон".

За определяне на икономическата свобода са използвани критерии като стабилни пари, размер на правителството, свобода на търговията, регулиране на кредита, труда и бизнеса законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост.

Критериите пък за лична свобода са били: сигурност и безопасност (конфликти, убийства, трафик на хора, грабежи, политически затворници и т.н.); свобода на изразяване (свобода на словото, политически натиск върху медиите и т.н.); обществена среда и отношения (свобода на сдружаване, религиозни ограничения или враждебност и т.н.); свобода на движение (в рамките на страната и в чужбина).

Изследването е първото по рода си и измерва както икономическата, така и личната свобода. То се основава на годишните доклади за "Икономическата свобода по света" на "Фрейзър" и ги надгражда с нов раздел за личната свобода.

Резултатът на България за комплексния индекс за човешка свобода от 7,6 поставя страната на 42-ро място от изследваните 123 страни. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър. За личната свобода оценката за България е 8,0, за икономическа свобода  - 7,2.

Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа.

Проблемните области за България, що се касае до личните или граждански свободи, не са изненада. Като такива са посочени недостатъчно гарантирана лична сигурност (насилие, кражби и високо възприятие за престъпност); несигурност по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите; нюанси на враждебност към някои обществени прояви, например с религиозни.

Тези резултати потвърждават и допълват познатите проблеми с икономическата свобода - невъзможността за осигуряване на справедливост и равнопоставеност за всички субекти. Проявите на насилие, които подкопават личната свобода, както и високата корупция и неспазването на договорите, които намаляват икономическата свобода, са големите проблеми за България, се отбелязва в съобщение на ИПИ.

Дали ще има инвестиции и растеж, както и дали ще се чувстваме свободни като граждани, зависи от спазването на правилата, т.е. законност, независим съд, работеща полиция, ефективна и некорумпирана администрация.

Европа

Оценките за Европа показват сериозен превес на личната свобода във всяка част на континента. Различията обаче също са налице - южните страни са далеч по-малко свободни както икономически, така и що се отнася до личните свободи спрямо страните на север. Очевидно измежду развитите демокрации по-богатите са тези, които успяват да гарантират свободата на гражданите си. Интересно е и сравнението между най-добрите в Европа (на север) и представителите от Северна Америка - европейците се справят по-добре с личните свободи, но отстъпват, когато става дума за икономика.

Обединението на двата типа свобода, лична и икономическа, води и до сериозни размествания в световната класация, позната ни от чисто икономическите индекси.

Холандия се премества далеч напред заради личната свобода и достига до второто място, а Япония, също поради личната свобода, влиза в топ 10. Между първите десет се нарежда и Естония, която е един от най-добрите примери със силни резултати и в двете направления. На другия полюс е Сингапур, където недостатъчната лична свобода изпраща една от най-свободните икономики близо по резултат до България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

1во

преди 11 години

Каквото си иска - айде не, неправилно се изказах в предния си пост. Каквото счита необходимо за развитието си. В повечето "свободни" държави това го няма, трябва да следваш алгоритъма. Но да не се пречи на останалите е при всички положения важно.

36

Veselin

преди 11 години

Да ако трябва да се дефинира свободата можем да кажем, че тя е човек да може да прави, каквото си иска стига да не пречи и не вреди на останалите. И виждаме че досегашните системи, както и този кооперативен капитализам свободата е доста ограничена общо взето в рамките на това, че хората са свободни да копуват колкото се може повече дори и ненужни стоки да гледат телевизия, да пият алкохол (която си е жива лоша дрога) и да работят до скъсване :) .

35

1во

преди 11 години

На първо сме. Една от малкото държави, където можеш да правиш каквото си искаш, и никой нищо няма да ти каже. За съжаление обаче някои хора решават да пречат на другите ;р

fallback