Мохамад Магариф. Снимка: архив, Reuters
fallback

Председателят на либийския парламент Мохамад Магариф, който де факто е и президент на страната, оцеля без наранявания след опит за убийство в дома му в отдалечена пустинна област, предаде Ройтерс.

 Резиденцията на Магариф в Сабха, на 800 км южно от столицата Триполи, е била подложена на обстрел в четвъртък вечерта.

 "Той е невредим и е избегнал нападението, но трима от охранителите му са ранени", каза говорителят му Расми Буруейн. Магариф е бил в Сабха за среща с местни представители и обществени лидери, след като Триполи обяви района за затворена военна зона в опит да ограничи беззаконието.

 Сабха и останалите южни сахарски области на Либия са залети от племенни конфликти от началото на бунта през 2011 година, който доведе до свалянето и смъртта на диктатора Муамар Кадафи.

 Властта на племената е много по-силна в южните либийски райони, отколко по средиземноморското крайбрежие, отбелязва Ройтерс. Слабо контролираните граници със съседни страни и лесният достъп до оръжие превърнаха юга в източник на сериозно "главоболие" за слабото централно правителство по отношение на сигурността, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

До 27

преди 11 години

Ааа, не само блокпостове строят братята пиндоси, и със озеленяване се занимават. Садят растения главно от вида китайски коноп и полски мак - ей тъй, приятно да им е на афганците...

24

Анонимен

преди 11 години

Да живее САЩ - световния ТЕРОРИСТ 1! Пример за недосегаемост, ненаказуемост, за наглост. Страната доминант, тероризиращ цял свят, способна на всичко. Има ли на някой да не му е ясно, че те си бутнаха кулите? Нищо чудно и терористичния акт в Сарафово да е тяхно дело. Уж са ясни изпълнителите, пък не ги казват, явно не са намерени изкупителните жертви. САЩ са велики, Римската империя семки да люпи...

23

никой

преди 11 години

"след като Триполи обяви района за затворена военна зона в опит да ограничи беззаконието." А има ли "законие" в Либия след налагането със сила на един незаконен режим?!

fallback