Снимка: архив, Reuters
fallback

Родители, които проповядват исляма, съдят училище, забранило на мюсюлманските деца да носят традиционния ислямски шал за глава, пише английският сайт "Дейли мейл".

Те започнаха съдебната битка с гръцко православно училище в южен Лондон, след като неговото ръководство забранило на 9-годишната им дъщеря да носи хиджаб.

Според родителите това би било грях, ако главата на дъщеря им остане непокрита в присъствието на учители от мъжки пол, тъй като тя вече навлизала в пубертета.

След като не успели да спечелят подкрепа от страна на училищното ръководство, родителите инициирали правни действия, за да отменят забраната.

Сега училището е изправено пред  Върховния съд с обвинение към него, че политиката за униформи в образователната институция е нарушение на религиозната свобода на децата.

Според директорката на училището, Кейт Маглиоко, родителите били информирани за политиката на униформи в училището още когато момичето е станало ученичка на 7-годишна възраст.

„Училището ни е изправено пред Върховния съд заради родителите на мюсюлманско момиче. Според тях след като дъщеря им вече е на 9 години, значи е навлязла в пубертета и би било грях, ако се показва непокрита в присъствието на учители от мъжки пол“, обяснява директорката.

„Политиката ни на униформи е споделена с родителите на децата и аз трябва да следвам правилата“, допълва Кейт Маглиоко.

По нейни думи детето е дошло от частно училище, а самите родители активно са настоявали детето им да посещава училището. Освен това в предварителни разговори те били запознати с правилата на обличане в образователната институция.

„Те наистина са много добро семейство и ситуацията в момента е много неприятна и за двете страни“, допълва директорката.

В самия сайт на училището "St. Cyprian" пише, че “учениците ще придобият много знания и умения, за да постигнат пълен потенциал и да допринесат за положителното развитие в едно разнообразно мултикултурно общество.“

Освен това пише, че „училището ще уважава религиозните вярвания на целия персонал, ученици и родители“.

Според правилата за обличане в училището момичетата трябва да носят тъмносиньо палто, допълнително сако, пола, бяла риза и син пуловер, но не се споменава забрана на хиджаб.

Вече има няколко такива случаи, в които учiлища са изправени пред съда заради униформата на мюсюлмански ученици.

Шабина Бегум успешно осъди училище, което преди 6 години й забранило да носи традиционна ислямска рокля.

Съдебно заседание относно деветгодишното момиче ще се проведе следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

vessy.bennington

преди 11 години

Не стават хора от тези ... същества ... Така и не разбрах защо изобщо ходи на училище ? :D

30

МАЯ

преди 11 години

най важното е че училището е гръцко, те са знаели от начало в кое училище отива дъщеряим, да си бръкнат в джобовите да си направят тяхно училище, не на готово

29

съветниците?

преди 11 години

Неуспешна антимюсулманска пропаганда!!!Всъщност НАПАДКИТЕ СА НЕДИРЕКТНО СРЕЩУ ХРИСТИЯНСТВОТО.Защо религиозно мюсулманско с-во ще запише детето си в православно у-ще,а после ще го съди.Няма съмнение,че някои"доброжелателни"съветници с един куршум два заека нацелват.По интересно е на Шабина кои са СЪВЕТНИЦИТЕ!Мюсулманите признават Исус Христос за велик пророк и ,че Той ще унищожи даджал=антихриста.

fallback