Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският генерал от резерва Норман Шварцкопф, който командваше оглавяваната от САЩ международна коалиция по време на войната в Персийския залив през 1991 г., е починал на 78-годишна възраст, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Той проведе операция „Пустинна буря” и прогони силите на иракския диктатор Саддам Хюсеин от Кувейт.

Причините за смъртта на генерала все още не са изяснени.

Генералът, който е войникът с най-много бойни отличия от Виетнамската война, е живял като пенсионер в Тампа, Флорида, където е починал вчера.

Именно в Тампа е била последното назначение на Шварцкопф като командир на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

В изявление от името на бившия американски президент Джордж Буш-старши, който самият пребивава в болница, се посочва, че генерал Норман Шварцкопф е бил "истински американски патриот и един от най-големите военни лидери от своето поколение".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Анонимен

преди 11 години

При битката за летището в Багдад 2 колони американски танкове с над 1000 пехота попадат на засада на иракски спецчасти. Първата колона е избита буквално пред погледите на идващите отзад американци. Когато се оказва, че има втора засада и втората колона започва да измира, американското командване дава заповед за използване на неутронна бомба. Там умират почти 5000 спецвойници на Ирак и 1000 американски, над 50 американски танка.

93

Mаузер

преди 11 години

До Вирджиния до 66 ; Абе русофилке колко избиха рашите през1939г. в Полша,Прибалтика и Финландия. Ами в ГДР-53г. Унгария-56г.Чехия -68г.Ами по време на инвазията в Афганистан,откъдето се върнаха посрани и се разпаднаха. Загинаха и 73 българи.Каква работа имахме тогава там?Само биологично увредени хора могат да са комунисти русофили.

92

Mаузер

преди 11 години

До Анонимен ; Не. Всичкото зло което сполетяло Б-я идва от Русия .От там се пръкна и дивия комунизъм.До БРАННИК; Защо избухна Корейската война.Заради Сталин.Защо беше Съветската инвазия в Афганистан.Загинаха към 20 000 раши и 73 българи.Кажи бе ЗНАЕЩ.

fallback