Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: БТА

Броени часове след като беше одобрен в долната камара на парламента за премиер, Шиндзо Абе представи състава на кабинета си, съобщават световните агенции.

Шиндзо Абе номинира депутатът от долната парламентарна камара, 55-годишния Фумио Кишида за министър на външните работи на Япония, предаде Ройтерс. Той ще поеме поста в момент, в който Токио ще се опита да поправи обтегнатите си отношения с някои от съседите си, като Китай и Южна Корея, пише БТА.

Кишида е работил във вече несъществуващата Банка за дългосрочно кредитиране. Преди това е бил държавен министър по въпросите на остров Окинава, където има американско военно присъствие. На Кишида ще бъде поверена именно задачата за засилване на японско-американските дипломатически връзки.

Депутатът от долната парламентарна камара Ицунори Онодера беше предложен от Абе за министър на отбраната, предаде Ройтерс. Той ще трябва да осъществи намерението на Абе за промени в пацифистката конституция на страната. Петдесет и две годишният Онодера е бил заместник-министър на външните работи в първия кабинет на Абе през 2007 г. Той е от град Кесенума, в японската префектура Мияги, която пострада тежко от катастрофалното земетресение и цунамито от 11 март миналата година. Онодера поема поста на министър на отбраната в момент насилно напрежение между Япония и Китай относно оспорвани острови в Източнокитайско море и в момент, когато Пхенян обяви плановете си за създаването на по-мощни ракети след успешното ракетно изпитание от средата на декември.

Бившият министър на търговията, 63-годишният Акира Амари беше номиниран от Абе за министър на икономическото съживяване, предаде Ройтерс. Амари ще трябва да спасява намиращата се в рецесия японска икономика. Той ще оглави и Съвета за икономика ифискална политика, консултативен орган, който установява политиките в областта на макроикономиката.

Бившият японски премиер, 72-годишният Таро Асо е номиниран от Абе за министър на финансите, предаде Франс прес. Асо ще трябва да поведе битка срещу дефлацията и срещу скъпата йена - двете препятствия, според новите управляващи, пред конкуретноспособността на японската икономика. Асо беше премиер на Япония от 2008 г. до 2009 г.

Политическият ветеран Тошимицу Мотеги е вече министър наикономиката, търговията и промишлеността. Той ще бъде натоваренда отговаря и за енергийната политика на страна. В миналото тойбеше държавен секретар по въпросите на финансовата система и наадминистративните реформи.

Нобутеру Исихара е новият министър на околната следа и ликвидирането на последиците от ядрените аварии.Държавен министър по въпросите на остров Окинава става 54-годишният Итита Ямамото.

На представителя на коалиционния партньор на Абе - партията Нова Комейто - Акихиро Оота е поверен поста на министърна земята, инфраструктурата, транспорта и туризма. Оота е бивш председател на Нова Комейто, припомня ИТАР-ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase