Снимка: БТА
fallback

На втория ден на Коледа машинистите от лондонското метро излизат на 24-часова стачка. Причината за протеста им е многогодишен спор с ръководството за заплащането на работата в празнични дни. Има опасност стачката още повече да усложни транспорта в празничния период - 26 декември е известен като "Ден на подаръците" (Boxing Day), защото тогава започват коледните разпродажби, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Стачката е организирана от синдиката Аслеф (Aslef), който обеднява над 2000 от близо 3500-те машинисти в лондонското метро, пише БТА. Организацията вече няколко години настоява за големи доплащания за служителите, които работят през празнични дни.

Администрацията на подземната железница отхвърля искането, подчертавайки, че заплатите и без това са високи. Годишно машинистите в лондонското метро получават около 45 000 бр. лири (70 000 долара), работят 35 часа седмично и имат 48 дни отпуска. Синдикатът обявява стачка в "Деня на подаръците" за трета поредна година. Компанията оператор на обществения транспорт в Лондон (Transport for London - TfL) обещава да поддържа работата на метрото в максимално възможен обем, но предупреждава, че ще има сериозни смущения.

Тъй като днес транспортът работи по неделно разписание, влаковете по много линии по план ще бъдат спрени, няма да се движи и надземната железница. На най-натоварените маршрути ще бъдат пуснати допълнителни автобуси. Това се отнася главно за центъра на града и по посока на двата най-големи търговски центъра Уестфийлд (Westfield) в западната и източната част на града. Има опасения, че протестът може да доведе до слаби продажби, които бяха по-ниски от миналогодишните още в навечерието на Рождество.

Транспортната компания призовава жителите на града и туристите по възможност да се придвижват пеша или да използват велосипеди под наем. На втория ден от Рождество в Англия традиционно има много спортни събития и стачката вече доведе до отменяна на футболния мач между Арсенал и Уест Хям.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 11 години

До аз Този дебелак който натиска копчето Старт , като му се излети някой ненормалник да бутне някоя жена на релсите му идва малко нагорно за разлика от компютърния специалист ! Като не си запознат с професиите не пиши глупости ! Ако метрото в Лондон беше като в Тулуза нямаше да има машинисти , а че компютърните специалисти ще изядат хляба на машинистите е друга тема на разговор ! Смятам , че щом искат пари , значи има някаква причина , но едва ли е алчност !

26

Анонимен

преди 11 години

Съвсем нормално е в празничните дни надницата да ти е 2-3 пъти по-висока отколкото в нормален работен ден. Все пак това са празници, които са предвидени да прекараш при семейството си.

25

аз

преди 11 години

Не може един компютърен специалист който не ми се говори колко време е загубил пред компютъра и книгите, да печели след бая труд 50,000 паунда, а някакъв дебелак с мустак тип ватман който само трябва да натиска копче СТАРТ на всяка станция да получава повече пари от висшист със студентски заеми и други борчове.В метрото влакчетата са тотално автоматизирани и машинистите само се возят за да има и човешки контол над машините. Те дефакто само се возят без да са инвестирали време да се ограмотят.

fallback