Путин отива да направи годишното си обръщение. Снимка: Reuters
fallback

В първото си годишно обръщение към Федералното събрание от началото на новия си мандат руският президент Владимир Путин обеща да укрепи икономиката и военната мощ на страната и разкритикува чуждестранните порицания за състоянието на демокрацията и опитите за външна намеса във вътрешните работи на Русия, предаде Асошиейтед прес.

В речта си, фокусирана главно върху социални въпроси, Путин се ангажира с насърчаване на раждаемостта, разкриването на 25 милиона работни места и с въвеждането на нови стимули за учители, лекари, инженери и други професии.

Той обеща подкрепа "за институциите, които представляват традиционните духовни ценности" - намек, че държавата ще оказва още по-силна подкрепа за Руската православна църква.

Путин заяви, че Русия ще следва собственото си разбиране за демокрация и отхвърли всички "стандарти, наложени отвън".

"Пряка или косвена чуждестранна намеса в политическите ни процеси е недопустима", каза той и допълни: „Онези, които получават пари от чужбина и служат на чужди интереси, нямат място в политическия живот в Русия“.

Путин изтъкна, че задачата на Русия в световен план ще е да съхрани националната си и духовна идентичност, а укрепването на военната мощ на страната ще гарантира нейната независимост и сигурност.

Следващите години ще са решаващи, а може би и преломни, не само за нас, а и за целия свят, който навлиза в епоха на кардинални промени и вероятно сътресения, подчерта президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През първите 12 години от новия век беше постигнато немалко. Преминахме огромен по важност етап на възстановяване и укрепване на страната. Задачата ни сега е да създадем богата и процъфтяваща Русия, отбеляза Путин.

Глобалното развитие става все по-неравномерно, създавайки почва за нови икономически, политически и етнически конфликти. Ожесточава се борбата за ресурси, при това не само за метали, нефт и газ, а и за човешки ресурси, за интелект, подчерта той.

Путин заяви, че правителството ще съсредоточи усилията си върху развитието на високотехнологични отрасли, за да гарантира на Русия конкурентоспособност в световен мащаб.

Хората в развитите, а и в много от развиващите се страни, са свикнали с постоянното увеличаване на потреблението и разширяване на жизнените и културни възможности. Това не е лошо, но да се осигури траен растеж в съвременния свят е възможно само с въвеждането на нова технологична организация, с което в много райони на света срещат спънки. Страна, която не може да се нареди сред създателите на новаторски технологии, е не просто обречена на зависимост . Парчето от световната баница, което ще получат предприятията и населението й, ще е в пъти по-малко от това на лидерите, изрази се образно Путин, посочва БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Анонимен

преди 11 години

До Анонимен Българино прочети речта на Путин и ще израстнеш само така от твоята продемократична тъпотия в която те вкараха *** през 89

133

Само това е

преди 11 години

Източна Европа отново ще се въздигне благодарение на Руската Федерация !!! Запада ще падне толкова бързо колкото Западната Римска Империя !!! Братя славяни имаме още работа за вършене. 500 години робство не се заличихме и сега ще просъществуваме , никой няма да не остави !!!!

132

имигрант

преди 11 години

На банкете в честь Победы 24 мая 1945 г. Сталин провозгласил установочный тост за русский народ, особо выделив русский народ из числа других народов СССР как руководящую силу Советского Союза. С этого момента, по мнению исследователей вопроса, начинается нарастание официально поддерживаемой волны великорусского шовинизма, сопровождавшегося антисемитизмом. Во многих регионах, особенно на Украине, местные власти препятствовали в возвращении евреям их квартир, в устройстве на работу."

fallback