Северна Корея успешно изстреля ракета носител със спътник на борда. Снимка: Reuters

Северна Корея за пореден път защити "законното си право" да изстрелва ракети с гражданско предназначение и заяви, че ще продължи да развива космическата си програма въпреки санкциите на Съвета за сигурност на ООН, чийто авторитет в тази област тя оспорва, предаде Франс прес.

Независимо какво казват другите, ние ще продължим да упражняваме законното си право да изстрелваме спътници, заяви говорител на севернокорейското външно министерство след успешното изстрелване на обект с голям обсег, предизвикало бурно неодобрение сред международната общност.

Още по темата

Цитиран от севернокорейската осведомителна агенция КЦТА, говорителят изтъкна мирния характер на севернокорейската космическа програма, която е част от по-общ план "за икономически градеж и подобряване на жизненото равнище на населението".

САЩ смятат акта за пряка заплаха. Те го разкритикуваха като "крайно провокативен" и в нарушение на резолюции 1718 и 1874 на ООН, които забраняват на Пхенян всякаква ядрена и балистична дейност.

Този въпрос не е от компетенциите на Съвета за сигурност на ООН, каза говорителят и предупреди Вашингтон, че стратегията на конфронтация не води до решаването на нито един проблем. Надяваме се всички заинтересовани страни да постъпят разумно и да запазят спокойствие, за да не приеме ситуацията нежелан обрат, допълни той. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase