Самоделни бомби бяха заложени в клон на Уникредит в Рим. Снимка: архив, Reuters

Самоделни взривни устройства са били заложени днес в клон на банка "Уникредит" в центъра на италианската столица. Те не са избухнали благодарение на банков служител, който успял да загаси запаления фитил, съобщи Ройтерс, позовавайки се на италианската полиция.

Банката се намира в сградата, където се помещава и най-висшият апелативен съд в Италия, така че който и да е заложил експлозивите, е минал през контролните пунктове на охраната.

Самоделни бомби, направени от ламаринени кутии с бензин, са били намерени също до Банка Тониоло югоизточно от Рим, съобщиха италиански медии. На оставената при тях бележка пишело: "Огън за банките" и "Анархия".

За момента не е ясно кой е заложил взривните устройства.

Много италианци смятат, че банките са виновни за икономическата криза в страната, тъй като данъкоплатците бяха принудени "да спасяват" няколко кредитни институции в Европа.

В Италия бяха извършени поредица подобни атаки, отговорност за които пое организация, нарекла себе си "Неформална анархистка федерация". Нейно дело бе писмо бомба, което се взриви в ръцете и откъсна пръст на директор на данъчна служба, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase