Южна Корея призова Пхенян да се откаже от разорителната си ракетна програма. Снимка: архив, Reuters
fallback

Южна Корея призова северната си съседка да се откаже от разорителната си ракетна програма и да изплати стотиците милиони долари южнокорейска продоволствена помощ, получена от комунистическия режим през последните десетина години, предаде Франс прес.

Между 2000 и 2007 г. Сеул е доставил на Северна Корея 2,6 милиона тона помощи на обща стойност 720 млн. долара.

Разплащането може да стане за 20 години при изгодни условия, като първата сума се равнява на 5,83 млн. долара и трябваше да постъпи по сметките на Сеул още през юни, но това така и не стана, съобщиха от южнокорейското министерство на националното обединение.

Oще по темата

Северна Корея не плаща задълженията си, народът й страда от недостиг на храни, а Пхенян смята да изстрелва ракета. Това са прахосани средства, които биха могли да изхранват населението на КНДР няколко години, отбеляза говорител на министерството.

В публикуван вчера доклад същото ведомство изчислява на 1,3 милиарда долара разходите на Северна Корея през 2012 г. за разработването на ракети.

Падналият в Северна Корея сняг вероятно е забавил подготовката за изстрелването на ракета с голям обсег, планирано за периода 10-22 декември, съобщи днес Американско-корейския университет Джон Хопкинс.

Според южнокорейската информационна агенция Йонхап Пхенян е приключил монтажа на трите степени на ракетата "Унха-3", но подготовката изглежда се извършва по-бавно от предвиденото заради падналите тези дни снегове, посочва институтът, основавайки заключенията си на сателитни снимки.

Тъй като Северна Корея за първи път ще прави опит за изстрелване на ракета с голям обсег през зимата, метеорологичната обстановка вероятно е нов параметър, обясни експертът по анализ на изображения Ник Хансен на уебсайта на института, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

ОТ ВЪНШНО МИНИСТ

преди 11 години

Северна Корея - враг номер 1 на българската демокрацияСлед като изкара в политическа летаргия последните няколко месеца, Външно министерство реши да обяви отново на света своето присъствие. Ведомството на Николай Младенов излезе с разтревожена позиция за това, че Северна Корея възнамерява да пусне ракета спътник в периода 10-22 декември. Правилна, мъдра, държавническа позиция. Половината Подуяне от три месеца насам не спи, разтревожена от мрачните планове на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да пуска ракети в световния космос. Хората по кръчмите нямат друга тема, освен тази, а дори на местния пазар обсъждат възможността да поставят лозунг: "Ким Чен Ун - враг номер 1 на българската демокрация". Вън от шегата обаче подборът на теми, по които Външно министерство решава да излезе с позиция, е изключително подозрителен. На подобен гневен текст от българска страна бяхме свидетели и след като станаха ясни присъдите на пънкарките от "Пуси Райът" в Русия. Друга тема, по която България спокойно можеше да мине без абсолютно всякакво мнение. Външната политиката на страната ни в момента прилича на поведението на най-добрия приятел на кварталния хулиган - скрит в сянката му, той никога няма мнение, освен мнението на своя основен покровител. Защо Външно не е така гласовито за македонската истерия спрямо България? Николай Младенов тогава заговори за някакви въображаеми червени линии, които щели да бъдат наш ориентир в геополитическия хаос, но целият гняв спря единствено дотам. България има очи за Северна Корея, но е удивително сляпа за съседите си на Балканите. Това не е външна политика, а само нещо като фентъзи роман. Заради това обърнахме поглед и към страшното чудовище - Северна Корея и нейната ракета, най-големите заплахи за спокойния сън на народа.

92

Анонимен

преди 11 години

Опасенията относно космическата ракета на севернокорейците са безпочвени.Обикноевн експеримент.

91

Свидетеля

преди 11 години

Някой бил ли е в Северна Корея скоро,щото аз бях и не видях гладни по улиците,но преди две седмици се върнах от Париж,толкова много клошари не сам видял в този студ спят пред магазините и по пода на метрото да не говориме за глад, хранят ги вечер от походна кухня.В КНДР няма такива гледки, там градовете са чисти и подредени улиците като улици, хората приветливи, няма просяци и бездомници, другото е пропаганда.

fallback