Аню Ангелов. Снимка: архив, БТА
fallback

Министърът на отбраната на България Аню Ангелов разговаря в САЩ със заместник-държавния секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност в Държавния департамент Роуз Готемьолър, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Министър Ангелов потвърди ангажимента на България да участва до края на 2014 година с контингент за охраната на летището в Кандахар, както и да обучаваме афганистански сили за сигурност след този срок съобразно приетата от правителството стратегия.

На срещата бе обсъдено сътрудничеството между България и САЩ в областта на разоръжаването, контрола на въоръженията и унищожаването на запаси от излишни оръжия и боеприпаси. Министър Ангелов благодари за оказаната досега помощ от САЩ при преодоляването на последиците от взривовете в района на Челопечене, както и за отпуснатите средства за унищожаване на излишни за българската армия оръжия и боеприпаси. Двамата събеседници се договориха това сътрудничество да продължи и занапред.

Роуз Готeмьолър отбеляза богатия опит, който България има в областта на контрола и съхранение на въоръжение и боеприпаси и изрази надежда, че той ще бъде споделен и с други страни от региона на Югоизточна Европа. Тя изказа и благодарност за участието на България в операцията на НАТО в Афганистан.

Двамата дадоха много висока оценка на цялостното сътрудничество между двете държави във военната област.

Министърът на отбраната на България се срещна в Пентагона с министъра на военновъздушните сили на САЩ Майкъл Донъли. Двамата обсъдиха перспективите за сътрудничество между военновъздушните сили на двете страни и възможностите за повишаване на техните оперативни способности. Майкъл Донъли изказа задоволството си от възможността американските ВВС да тренират в България.

Министър Ангелов подчерта, че общите учения са изключително важни за подготовката на пилотите и предложи летище Граф Игнатиево да се използва по-активно за тренировки. Той отбеляза, че летището е обявено за обект за общо ползване в Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, а през последните години е модернизирано със средства от програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Министърът на отбраната Аню Ангелов е част от делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Бай Вълчо от Хисаря

преди 11 години

Поредния кандидат за затвора.След 8 месеца идва страшния съд.

26

Анонимен

преди 11 години

Що се заблуждавате братя българи че Боко отиде в Щатите за някакви изгоди за България инвестиции и блаблаа което е напълно неверно.Нашите са пушечно /сексуално/ месо в буквален смисъл с тия мисии в угодничество на САЩ а за нас пръст в гъ.а и ще си го бъркаме докато не изберем АТАКА ДА УПРАВЛЯВА НАД 50 % всичко друго изпълнява сатанинския план "РАН-ЪТ" и това е!!Трябва да сте пидирасти или садомазохисти да не го виждате че от ден на ден от секунда на секунда обеднява български народ впоследствие

25

Анонимен

преди 11 години

На срещата бе обсъдено сътрудничеството между България и САЩ в областта на разоръжаването, контрола на въоръженията и унищожаването на запаси от излишни оръжия и боеприпаси............а ,че то останали нещо което да УНИЩОЖИТЕ ОТ АРМИЯТА вече , мисля че е ПРЕИЗПЪЛНЕН ПЛАНА .............бтв това л.йно ,кой го направи мин. на отбраната

fallback