Барак Обама. Снимка: БТА
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди сирийския си колега Башар ал Асад да не използва химически оръжия срещу бунтовниците, като го предупреди, че в противен случай ще понесе своята отговорност, предаде Ройтерс.

"Искам да дам да се разбере абсолютно ясно на Асад и онези, които са под негово командване: Светът гледа", обяви Обама на симпозиум на експерти по разпространението на оръжията за масово унищожение (ядрените, химическите и биологичните оръжия). Той предупреди сирийския президент, че "употребата на химически оръжия е и ще бъде напълно неприемлива, и ако вие направите трагичната грешка да използвате тези оръжия, ще има последици и вие ще бъдете държан отговорен".

Обама не уточни как може да отговорят Съединените щати на евентуално използване на химически оръжия от режима в Сирия. По-рано вчера говорителят на Белия дом Джей Карни обаче съобщи, че САЩ подготвят планове за действие при непредвидени ситуации, в отговор на журналистически въпрос дали употребата на военна сила е възможен вариант. Държавният секретар Хилари Клинтън също предупреди режима в Дамаск да не прибягва до химическия си арсенал.

Представител на американските власти изрази опасения, че е възможно Сирия да се подготвя да произведе отровния газ зарин. Сирийското външно министерство се зарече в изявление, че режимът на президента Асад никога няма да използват химически оръжия срещу собствения си народ.

Президентът на САЩ даде да се разбере в своята реч, че страната му ще продължи да подкрепя "легитимните аспирации на сирийския народ", като ще поддържа контакт с опозицията и ще й предоставя хуманитарна помощ. Целта е Башар ал Асад да се оттегли от власт и в Сирия да бъде осъществен политически преход, потвърди той.
Обама направи своето изявление в Националния университет по отбраната във Вашингтон, посветено на 20-ата годишнина от поставянето на началото на програмата "Нън-Лугър" за унищожаванена ядрени и химически оръжия в изпадналото в хаос постсъветско пространство след разпадането на СССР. Инициативата помогна за обезвреждането на над 7600 ядрени бойни глави.

През октомври руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обаче даде да се разбере, че страната му не възнамерява да продължи действието на програмата, което изтича през май догодина. Това намерение на Москва е поредният признак, че толкова хваленото рестартиране на отношенията между заклетите врагове от периода на Студената война може да губи сила, отбелязва Ройтерс.

Обама призова Русия да работи със Съединените щати като "равноправен партньор", за да продължат действието на програматаи да я осъвременят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

мерт

преди 11 години

бурак, НЕ РАЗМАХВАЙ ПРЪСТ, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ИЗТИЧА ВРЕМЕТО НА САЩ.

27

Анонимен

преди 11 години

26 През очите на правовите и демократични страни , защо ти нещо против ли имаш ***.

26

Анонимен

преди 11 години

27 глупче правителството на Асад се разпада

fallback