Пентагонът изпраща стотици служители на военното разузнаване в чужбина. Снимка: архив, Reuters
fallback

Пентагонът изпраща стотици служители на военното разузнаване в чужбина, съобщи вестник "Вашингтон пост" в публикация на интернет страницата си. Това е елемент от всеобхватната реформа на Управлението за военно разузнаване /УВР/, чиято цел е да създаде мрежа, която да съперничи на шпионската мрежа на ЦРУ, посочва вестникът, като се позовава на официални източници.

През последните десет години УВР трябваше да се справи с предизвикателствата на две войни. Целта на реформата е вниманието на агенцията да бъде съсредоточено върху своевременното разкриване на потенциални източници на военна заплаха, като за целта се създава структура, основаваща се на елитни подразделения от командоси.

В близко бъдеще УВР ще разполага с 1600 служители, чиято основна задача е да събират разузнавателна информация. Това е безпрецедентно висок брой, като се има пред вид, че през последните години служителите на УВР в чужбина бяха два-три пъти по-малко. През следващите пет години управлението за военно разузнаване ще приеме на служба и ще изпрати на задгранични мисии "ново поколение оперативни работници, обучени от ЦРУ. Те ще получават преките си задачи от Пентагона, но ще работят и в сътрудничество с обединеното командване на специалните операции на САЩ", посочва вестникът.

Според "Вашингтон пост" основните "мишени" на военното разузнаване на САЩ са ислямистките групировки в Африка, търговията с оръжие между Северна Кория и Иран и модернизацията на китайските въоръжени сили.

 "Тук не става дума за маловажно преустройство на УВР. Това е радикална промяна в името на националната сигурност", заявил пред журналисти директорът на управлението за военно разузнаване на Пентагона генерал-лейтенант Майкъл Флин.

Разрастването на УВР, комбинирано с разрастването на мрежата на ЦРУ след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., ще доведе до появата на шпионска мрежа с безпрецедентен обхват, посочва вестникът. Като цяло планът отразява проявеното от администрацията на Барак Обама предпочитание към разузнавателната дейност и тайните операции пред използването на конвенционални сили. Реформата на военното разузнаване е в унисон с усилията на Белия дом да промени характера на своята политика за борба с тероризма, така че да се посрещнат предизвикателствата на продължителен конфликт и да се създаде чуждестранна мрежа, която да изпълнява тази политика, изтъква вестникът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Aтанас Велев

преди 5 години

Методи за следене по целия свят.В съвременния свят с напредването на технологиите правителствени служби като ЦРУ, ФБР и др. влкючително и български-ДАТО-държавна агенция технически операции могат да ви подслушват,следят в интернети дори да ви снимат от oхранителна камера ,телевизор, монитор когато те са включени в електрическата мрежа.Следенето се осъществява по целия свят, без вие дори да подозирате.Полицията както и службите могат да ви снимат и проследяват от военни сателити,снимащи с висока резолюция в реално време.Всичко, което правите може да бъдепроследено и заснето.От телевиз

30

Анонимен

преди 11 години

V bibliata pishe che togava e nemalo rusia I skoro pak nema da ima

29

Pimp C

преди 11 години

Не знам ама технически само на един воийник от САЩ пълното му бойно снаражение е десетки хиляди долари.....И да не забравяме всички ги усмиват но от бойна гледна точка в съвременната история те имат най-много войни а това учи най-добре на бойна стратегия...много дръпнаха/ДГД от мен де :)

fallback