Бездомници с опит организираха курс за новаци. Снимка: архив, Reuters
fallback

Двама бездомници в руския град Перм организираха курс, на който желаещите се обучават как да оцелеят без жилище и средства за съществуване.

Бездомниците, които имат опит зад гърба си, разказват срещу скромно заплащане на желаещите за тайните на оцеляването на улицата.

Оригиналната идея за мастър клас по оцеляване в екстремни условия се появила от една шега. В безплатен вестник бездомният Сергей Иванов видял обява за курсове за повишаване на квалификацията, пише Life News.

“На шега предложих на приятелката си Яна и ние да открием курс. А Яна отговори на сериозно: „Да опитаме“, обяснява Сергей.

На следващия ден бездомните предприемачи пристъпили към практическата реализация на идеята си. На парче стар картон написали: „Курсове по оцеляване на улицата“, като посочили размера на хонорара си. Окачили обявата на дървената ограда до топлопровода, около който живеят.

„Решихме да взимаме за един мастър клас по 100 рубли (около 5 лева) от човек, разказва Яна. Това не е много, като се имат предвид нашите опит и знания. Ние живеем на улицата от почти 10 години, знаем всички тайни как да не загинеш, оставайки на улицата“, казва тя.

На курсистите Яна и Сергей обясняват например къде в големия град може да се получи храна. 

„Храна можеш и да не купуваш. Големите магазини в определени дни изхвърлят стоките с изтекъл срок на годност. Макарони, хляб, чай, пилешко, консерви – всичко това го получаваме безплатно“, споделя Сергей.

В програмата на курса има и раздел, в който желаещите се обучават как да поддържат личната си хигиена и да не замръзнат на улицата.

„През зимата, за да не замръзнем през нощта, се покриваме с нагрети тухли. Да се измием можем в приют, за всички желаещи там има безплатен душ. А сутрин се мием със сняг“, обяснява на на курсистите Яна.

Идеята на предприемчивите клошари се увенча с успех. Те вече са провели три мастър класа и за 2 дни са спечелили 1000 рубли.

Групите са малки, от по трима души. Всеки от курсистите има свое обяснение как е стигнал дотук.

„Дойдох на този курс повече за развлечение, още повече че скоро обещават да дойде краят на света, трябва да сме готови“, разказва Николай Биков. „А на сериозно, никой не знае как ще тръгне животът му и всяко нещо може да свърши работа и да се окаже ценно. Знания за оцеляване в екстремни условия няма да са излишни“, казва той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 11 години

Именно за това беше измислен социализма,да няма гладни ама вие българите като се съвзехте малко го превърнахте в експлоатация на малцинствата и сега има да ходите ха курсове за оцеляване та дрънка,мъка ми е за вас.

22

Анонимен

преди 11 години

До АнонименАз съм си заплюл тука 2 контейнера за ***........Ами ела и пред нас има един ако искаш да ти го запазя?

21

Мъка

преди 11 години

Това е наследството на Горби и алкохолизираната *** Елцин.. Путин май прав ще се окаже, че разпадането на източния блок е една гео-политическа катастрофа за региона, чийто резултати наблюдаваме и в България всеки ден (от зле, та по-зле): клошари, ***, бедност, обезчовечаване, оскотяване, глад, социално разделение/пропаст между прослойките, списъкът е дълъг.

fallback