Славянските апостоли от 9 век Кирил и Методий бяха лишени от ореолите си на възпоменателна монета от две евро след оплаквания от някои страни от ЕС, предаде Франс прес, позовавайки се на словашката централна банка.

 "Европейската комисия и някои страни членки поискаха от Словакия да махне от тази монета някои символи, за да се спази принципът на религиозен неутралитет", съобщи говорителката на банката Яна Ковачова.

Решението предизвика спорове в тази централноевропейска страна с население от 5,6 милиона души, 62 процента от които се определят като католици.

Според Словашката епископска конференция решението на централната банка е позорно и свидетелства за неуважение към историята на страната.

Историкът от Словашката академия на науките Ян Щайнхубел одобри решението с аргумента, че Словакия е светска държава и не е свързана "с никоя религиозна идеология".

Монетата с ликовете на св.св. Кирил и Методий ще бъде пусната в обращение през 2013 г. по случай 1150 години от идването на двамата братя във Великоморавия да разпространят християнството.

През 1980 г. св.св. Кирил и Методий бяха обявени от папа Йоан Павел Втори за светци-покровители на Европа заедно с още четирима европейски светии, припомня Франс прес.

Всяка страна от еврозоната, чийто член е Словакия от 2009 година, може да издава веднъж годишно възпоменателна монета от 2 евро, чиято страна "тура" да е с различен вид от обичайния, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase