Експерт предлага лиценз, с койпо пушачите да могат да си купуват цигари. Снимка: архив, Reuters

Ако сте пушач, си представете, че ще трябва да подавате заявление, за да получите специален лиценз, с който да можете да си купувате цигари – при това да плащате за лиценза.

Възможно е дори да трябва да държите тест, който да покаже дали осъзнавате опасността от тютюнопушенето.

Самият лиценз може да изглежда като електронна карта, която да ограничава броя на закупените от вас цигари – например до 50 на ден или дори по-малко, пише Би Би Си.

Подобна мярка може да изглежда крайна и дори граничеща със социалния инженеринг. Именно в това обаче се заключават новите предложения на австралийския здравен експерт професор Саймън Чапман от университета в Сидни.

Според него подобни лицензи могат да станат единственият начин за ограничаване на тютюнопушенето.

В своя материал, публикуван в списание Plos Medicine, професор Чапман пише, че въвеждането на лиценз за закупуване на цигари може да заинтересува развитите страни, които активно се опитват да ограничат тютюнопушенето.

В широко известната публикация в списание  Nature от 2001 г. през 21 век от заболявания, свързани с пушенето, ще умрат над 1 милиард души.

Въпреки това според Чапман продажбата на цигари не се контролира достатъчно.

„Достъпът до лекарства, които са животоспасяващи или облекчават живота на хората, се контролира със специални лицензи. Подобен контрол обаче не съществува за тютюневите изделия, които убиват половината пушачи“, пише Чапман в увода към статията си.

Ученият предлага да бъдат въведени лицензи под формата на електронни карти. Пушачите ще трябва да подават заявление, за да получат лиценз, а нито един магазин няма да може да продава тютюневи изделия без лиценз.

Наказанията за продажба на цигари на пушачи без лиценз трябва да бъдат много строги, обяснява той. Подобен магазин ще трябва да изгуби лиценза си и да бъде затворен. По този начин в момента се наказват аптеки, които продават лицензионни лекарства без рецепта, посочва професорът.

Чапман предлага пушачите да бъдат принуждавани да не надвишават позволения съгласно лиценза лимит за брой цигари. Пушачите ще трябва да се примирят с неудобството периодично да подават заявление за лиценз, а също така и да плащат за него. Според експерта тази мярка е конкретна стъпка, която ще помогне за ограничаване на потреблението на цигари.

Той предлага още финансово да бъдат поощрявани тези, които решат да откажат цигарите.

Ако пушачът реши да се откаже от вредния си навик, да му бъде върната с лихва сумата, заплатена от него за получените преди това лицензи, предлага Чапман.

„Отказът от лиценз за закупуване на цигари ще бъде окончателен и човек няма да може да възобнови лиценза“, предлага експертът. 

Ударът ще е по джоба на потребителите

Професор Чапман е признат експерт в областта на общественото здравеопазване. Неговите предложения обаче предизвикаха критики още преди публикуването на материала.

В същия брой на списание Plos Medicine, в който е публикувана и статията на Чапман, професорът по глобална политика в областта на здравеопазването от университета в Единбург Джеф Колин издигна аргументи срещу въвеждането на лиценз за пушачите.

Той пише, че такъв лиценз ще представлява подарък за цигарената индустрия.

По думите му забраната за тютюнопушене на обществени места беше възприета по-скоро като либерална мярка, а не авторитарен опит за ограничаване на личната свобода. Въвеждането на лиценз ще бъде възприето от цигарената индустрия като „фашизъм в областта на здравеопазването“.

„Да караш хората да минават тест, преди да им бъде даден лиценз, е обида не само за пушачите, но и за всички възрастни хора, които имат право на свободен информиран избор да пушат или да не пушат и колко цигари на ден да пушат“, заяви за Би Би Си говорител на цигарената компания British American Tobacco.

„Това ще бъде кошмар за полицията и и ще е много скъпо да се следи за практическото прилагане на това правило. Подобна система ще криминализира пушачите. Те ще бъдат принудени да нарушават закона и да си купуват тютюневи изделия нелегално, ако искат да надвишат полагащия се по лиценз брой цигари“, каза говорителят на компанията.

Професор Чапман обаче опроверга тези аргументи. „Те предвиждат, че много пушачи ще искат да нарушат закона“, пише той.

„Лицензът ще се получава лесно и едва ли много пушачи ще искат да се купуват тютюневи изделия от престъпници“, допълва той.

Ще пострадат ли бедните?

Професор Колин смята, че от въвеждането на подобен лиценз най-силно ще пострадат социално най-слабите слоеве от населението.

„Други мерки за ограничаване на пушенето, главно чрез високи данъци, вече удариха бедните. В самата идея за въвеждане на лиценз се съдържа осъждане на навиците на бедните“, пише той.

Професор Чапман настоява, че напротив - допълнителните разходи за лиценза и мерките, които поощряват пушачите да откажат цигарите, ще помогнат на бедните хора.

„Тютюневите изделия ще се възприемат като стока, изискваща специално регулиране. А това ще накара пушачите да се замислят защо властите предприемат такива изключителни мерки“, се казва в статията.

Министерството на здравеопазването на Австралия съобщи, че не планира въвеждане на лиценз за закупуването на тютюневи изделия, заключава Би Би Си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase